Yeni Zelanda Basbakani Ardern, Christchurch'deki Saldirilarla Ilgili Filmin Müslümanlara Odaklanmasini Istedi

Yeni Zelanda Basbakani Jacinda Ardern, 15 Mart 2019'da Christchurch kentindeki camilere yapilan terör saldirisiyla ilgili film projesinin kendisine degil, Müslüman topluma odaklanmasi gerektigini belirtti.

The Sydney Morning Herald gazetesinde yer alan habere göre, Ardern basin toplantisinda "They Are Us" (Onlar Biziz) isimli film projesiyle ilgili bir soruya verdigi yanitta, 15 Mart'tan sonra bir noktada anlatilmasi gereken hikayeler oldugunu düsündügünü söyledi.

Ardern, "Ama bunlar Müslüman toplulugumuzun hikayeleri, bu yüzden filmin merkezinde onlarin olmasi gerekiyor. Benimkinin anlatilmasi gereken hikayelerden biri oldugunu düsünmüyorum." ifadesini kullandi.

Filmin, iki camiye düzenlenen saldirilara Basbakan Ardern'in verdigi yanita odaklandigi belirtilmisti.

Yeni Zelandali Müslümanlar, 51 kisinin hayatini kaybettigi Christchurch cami saldirilarini konu alan film projesine "acilarinin hala çok taze oldugunu" söyleyerek itiraz etmisti.

Canterbury Müslüman Dernegi sözcüsü Abdigani Ali yaptigi açiklamada, bu trajik olayla ilgili hala birçok hassasiyetin olduguna isaret ederek, "Basbakanimizin saldirilara verdigi yanittan dolayi takdir edilmesi hakli olsa da zamanlamasini ve su anda bir filmin uygun olup olmadigini sorguluyoruz. Terör saldirisi hala toplumumuz için taze." ifadesini kullanmisti.

Yeni Zelanda'nin Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da cuma namazinda otomatik silahlarla terör saldirisi düzenlenmisti.

Saldirilarda 51 kisiyi öldüren, 49 kisiyi de yaralayan terörist Brenton Tarrant, Agustos 2020'de ömür boyu hapis cezasina çarptirilmisti.

Kaynak: AA