QNB Finansbank'tan Yesil Tahvil Ihraci

EBRD, QNB Finansbank'in ilk yesil tahviline 50 milyon dolar yatirim yapti QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloglu: 'Bu yesil tahvil ihracini, QNB Finansbank'in portföyünde bulunan uluslararasi sertifikasyona sahip yesil bina projelerinin finansmaninda kullanacagiz'.

QNB Finansbank, ilk yesil tahvil ihracini Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) ile gerçeklestirdi.

Bankadan yapilan açiklamaya göre, QNB Finansbank'in sürdürülebilirlik performans kriterlerine dayali 335 milyon dolar tutarindaki sendikasyon kredisi sürecinin Mayis 2021'de basariyla tamamlanmasinin ardindan bankanin 50 milyon dolar tutarindaki ilk yesil tahvil ihraci, ayni zamanda EBRD'nin Türkiye'deki bir bankaya ilk yesil tahvil yatirimi olma özelligini tasiyor.

Uluslararasi Sermaye Piyasasi Birligi (ICMA) Yesil Tahvil Ilkeleri'ne uyumlu olarak, 3 yil vadeli bu tahvilden saglanan 50 milyon dolarlik kaynak, QNB Finansbank'in portföyündeki uluslararasi sertifikasyona sahip yesil bina projelerini finanse etmek için kullanilacak.

- "Sendikasyon kredimizden elde edilen finansman Türk ekonomisini desteklemek amaciyla kullaniliyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloglu, EBRD'nin destegi ile gerçeklestirdikleri bu yesil tahvil ihracinin, QNB Finansbank için bir kilometre tasi oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Ayni zamanda bankamizin, uluslararasi finansman kaynaklarini basariyla çesitlendirebildigini, yatirimcilarin bankamiza olan güvenini, saglam finansal temellerimizi ve performansimizi gösteriyor. Yesil sürdürülebilir kredi kullandirma firsatlarini aktif sekilde destekleyen, net bir sürdürülebilirlik stratejisine ve yol haritasina sahip oldugumuzu da ortaya koyuyor. Bu yesil tahvil ihracini, QNB Finansbank'in portföyünde bulunan uluslararasi sertifikasyona sahip yesil bina projelerinin finansmaninda kullanacagiz. Mayis 2021'de yeniledigimiz sendikasyon kredimizden elde edilen finansman da yine Türk ekonomisini ve sürdürülebilir kalkinmayi desteklemek amaciyla kullaniliyor. Bu kaynaklar sürdürülebilirlik konusunda bankamizin taahhütlerindeki kararliligini da ortaya koyuyor. EBRD ile olan is birligimiz, yalniz bu ortak amaca hizmet etmekle kalmayip sürdürülebilir ve düsük karbonlu ekonomiye geçisi destekleyen bir kaynak havuzu olusturmamiza da imkan sagliyor."

Verilen bilgiye göre, QNB Grubu, ICMA yesil tahvil ilkeleri, sosyal tahvil ilkeleri ve sürdürülebilir tahvil ilkeleriyle tamamen uyumlu bir Yesil, Sosyal ve Sürdürülebilir Tahvil (GSSB) Çerçevesi olusturdu.

Sektördeki en iyi uygulamalarin gerektirdigi biçimde QNB Grubu, çerçevenin ICMA ilkeleri ve yönlendirici kurallari ile tam uyum içinde oldugunu teyit eden bir Ikinci Taraf Görüsü (SPO) aldi. QNB Finansbank'in yesil tahvili, QNB Grubu'nun GSSB çerçevesi kapsaminda ihraç ediliyor.

QNB Grubu, müsteri ve paydaslarinin yararina uzun vadeli finansal, çevresel, sosyal ve etik deger olusturma amaciyla grup genelinde geçerli bir sürdürülebilirlik çerçevesi tanimladi. Sürdürülebilirlik çerçevesi, QNB'nin, hizmet verdigi toplumlarda sürdürülebilir finans, sürdürülebilir operasyonlar ve kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri yoluyla sürdürülebilir finansal performans hedefini destekliyor.

Kaynak: AA