Nissan Eski Baskani Ghosn'un Japonya'dan Kaçisinda Rol Oynayan ABD'liler Suçlamalari Kabul Etti

Finansal usulsüzlük iddialari kapsaminda ev hapsinde tutuldugu Japonya’dan firar eden Nissan Motor’un eski Baskani Carlos Ghosn’un kaçisinda rol oynayan 2 ABD’li haklarindaki suçlamalari kabul etti.

Finansal usulsüzlük iddialari kapsaminda ev hapsinde tutuldugu Japonya’dan kaçarak Lübnan’a giden Nissan Motor eski Baskani Carlos Ghosn’un firarina iliskin yürütülen adli süreçle ilgili yeni bir gelisme yasandi. Ghosn’un kaçisina yardimci olmakla suçlanan ABD Ordusu Özel Kuvvetlerinin eski üyesi Michael Taylor ve oglu Peter Taylor’in Tokyo’da bugün çikarildiklari mahkemede haklarindaki suçlamalari kabul ettigi bildirildi.

Ikilinin, davanin ilk durusmasinda hakimin iddialarin yalan olup olmadigi seklindeki sorusuna "Hayir" yanitini verdigi ögrenildi. Japon medyasina yansiyan haberlerde ise Taylor’larin kaçis plani için Ghosn ailesinden 144 milyon yen (1.3 milyon dolar) aldigi iddia edildi. Michael Taylor ve Peter Taylor’in suçlu bulunmalari halinde 3 yila kadar hapisle cezalandirilmalari bekleniyor.

Japonya’ya iade edilmislerdi

Ghosn’un Japonya’dan firarina yardim ettikleri iddia edilen Michael Taylor ve Peter Taylor, Tokyo’nun talebi üzerine geçtigimiz yil Mayis ayinda ABD’de tutuklanmis, Ekim’de ise ABD Disisleri Bakanligi’nin sahislarin Japonya’ya iadesine onay verdigi gündeme gelmisti. Taylor’larin Massachusetts’teki bir federal mahkeme ve Boston’daki bir yüksek mahkeme nezdindeki temyiz girisimleri geçtigimiz Subat ayinda sonuçsuz kalmisti. Ikili, Mart ayinda Japon makamlarina teslim edilmisti.

Dünyayi soke eden firar

Japonya’da hakkinda yürütülen maddi usulsüzlük sorusturmasi kapsaminda 108 gün tutuklu kaldiktan sonra kefaletle serbest birakilan Ghosn daha sonra “agirlastirilmis güven ihlali” ve “gelirini eksik bildirme” suçlamalari kapsaminda ev hapsine alinmis, Japonya’dan firar eden Ghosn Türkiye üzerinden Lübnan’a kaçarak dünya kamuoyunun gündemine oturmustu. Hakkindaki iddialari reddederek tutuklulugunu politik bir hamle olarak niteleyen Ghosn, asil amacin onu insa ettigi küresel ittifakin disinda birakmak oldugunu savunmustu.
Kaynak: İHA