Iran Cumhurbaskani Ruhani Açiklamasi 'Nükleer Faaliyetlerimiz Tamamen Barisçildir'

Iran Cumhurbaskani Hasan Ruhani, Avrupa Birligi (AB) ülkeleri ve ABD'ye nükleer anlasmaya tam olarak uymalari çagrisinda bulunarak, "Nükleer faaliyetlerimiz tamamen barisçildir." dedi.

Iran Savunma Bakanligi tarafindan hayata geçirilen projelerin açilis törenine video konferans yoluyla katilan Ruhani, konusmasinda nükleer anlasma konusuna degindi.

Iran tarihinde ilk defa yüzde 63 zenginlestirilmis uranyum ürettiklerini ve daha fazlasina ihtiyaç duymalari halinde bunu da yapacaklarini söyleyen Ruhani, "Ülke savunmasi için kitle imha silahlarina ihtiyacimiz yok. Nükleer enerji, sanayi ve teknolojik alanda ilerlemeye çalisiyoruz. Nükleer gücümüz nükleer silah için degildir. ABD ve AB ülkeleri Iran'i iyi anlamalidir. Nükleer faaliyetlerimiz tamamen barisçildir." ifadelerini kullandi.

Ruhani, ABD ve diger ülkelerin taahhütlerine bagli kalmasi halinde Iran'in da vaatlerini uygulayacagini yineledi.

Iran Cumhurbaskani, Avusturya'nin baskenti Viyana'da devam eden nükleer anlasma görüsmelerine iliskin, "Birçok taahhüdünüze dönmeyi kabul ettiniz ve uygulayacaginizi ilan ettiniz. Geriye kalan birkaç meseleyi de kabul edin ki dünya ve bölgemiz daha fazla baris, huzur ve yapici iliskilere sahit olsun." görüsünü paylasti.

Kaynak: AA