Irak Basbakani Kazimi, 2014'Teki DEAS Isgalinin Nedeninin Izlenen Yanlis Politikalar Oldugunu Belirtti

Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi, ülkenin ikinci büyük kenti Musul'un güvenlik kurumlari ve orduya yönelik konularda izlenen yanlis politikalar yüzünden 2014'te terör örgütü DEAS'in isgaline ugradigini ifade etti.

Kazimi, Musul'un DEAS'in eline geçmesinin 7'nci yili nedeniyle yazili bir açiklama yayimladi.

"Ülkemiz o günlerde son derece zor bir süreçten geçti ki bu durum Irak'i riskli bir varlik mücadelesiyle karsi karsiya birakmisti." ifadelerini kullanan Kazimi, Siilerin en büyük dini merci Ayetullah Ali es-Sistani'nin DEAS'a karsi "cihat fetvasinin" dünyayi sarsan terör canavarini durdurdugunu belirtti.

Musul'un DEAS isgaline ugramasinin nedeninin o dönem izlenen yanlis politikalar oldugunu vurgulayan Kazimi, sunlari kaydetti:

"Güvenlik kurumlari ve orduya karsi izlenen ihmal siyaseti ve yanlis politikalar, Musul ile diger kentlerin terör örgütü DEAS'in isgaline ugramasina ve halkimiza yönelik toplu katliamlarin yasanmasina neden oldu. Silahli kuvvetlerin ulusal askeri temellere göre yeniden yapilandirilmasi ve güçlendirilmesiyle bu yanlis politikalari düzeltmeye çalisiyoruz. Insanlarin aidiyetlerine bakilmaksizin saygi duyuldugu güçlü bir Irak insa etmek istiyoruz. Müsamaha dili, intikam ve siddet diline galip gelmeli. Hükümetimiz, krizlerin çözümü noktasinda ülkeyi felakete sürükleyen kiskirtici politikalar yerine ilimlilik esasina dayali bir vizyonu temel aldi."

Irak'ta 10 Ekim'de yapilmasi planlanan erken genel seçime de deginen Kazimi, daha iyi bir gelecek için halki sandik basina giderek "örnek olacak kisiler" için oy kullanmaya çagirdi.

Terör örgütü DEAS, Haziran 2014'te Irak'in Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamini, Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kismini ele geçirmis, söz konusu bölgeler yillar içinde örgütten geri alinmisti.

Kaynak: AA