Cumhurbaskani Erdogan, NATO Zirvesi'ni Degerlendirdi Açiklamasi (3)

'S400'de bizim düsüncemiz daha önce neyse, ayni düsünceyi Sayin Baskan'a (Biden) ifade ettim, F35 konusunu da ayni sekilde ifade ettim' '(Biden ile görüsme) Iliskilerin devami açisindan olumlu. Kendisini ayrica Türkiye'ye davet ettim, gelebilecegini söyledi' 'Afganistan'dan çikmamiz istenmiyorsa, özellikle orada belli bir destegin verilmesi isteniyorsa diplomatik, lojistik bunun yaninda mali konularda Amerika'nin bize verecegi destek büyük önem arz ediyor' 'Afganistan'da biz Pakistan'i da yanimiza alma düsüncemizi kendilerine söyledik, Macaristan'i yanimiza alma düsüncemizi kendilerine söyledik. Bütün bunlarla birlikte istiyoruz ki Afganistan halki herhangi bir sikintiyi yasamadan Afganistan'daki bu destegi kendilerine verelim ve su an itibariyla bir mutabakat söz konusu' '(Fransa Cumhurbaskani Macron) 'Islam'a karsi olmam söz konusu degildir, bunu bir dost olarak size söylüyorum' dedi' '(Miçotakis ile) Aramizda güzel bir görüsme geçti ve gerek Ege'de olsun gerek diger bölgelerde olsun bundan böyle ben de kendisine sunu söyledim; üçüncü ülke veya kisileri bu ise karistirmayalim'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ABD Baskani Joe Biden ile görüsmesine iliskin, "S-400'de bizim düsüncemiz daha önce neyse, ayni düsünceyi Sayin Baskan'a ifade ettim, F-35 konusunu da ayni sekilde ifade ettim." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, NATO Zirvesi'nin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

Erdogan, Biden ile görüsmesinde Kabil Havaalani'nin durumunu görüsüp görüsmedigine iliskin sorusu üzerine, Afganistan konusundaki düsüncelerini çok açik, net olarak Biden'a ifade ettigini belirterek, "Eger Afganistan'dan çikmamiz istenmiyorsa, özellikle orada belli bir destegin verilmesi isteniyorsa diplomatik, lojistik bunun yaninda mali konularda Amerika'nin bize verecegi destek büyük önem arz ediyor." diye konustu.

Taliban gerçegini bir kenara koymanin mümkün olmadigina isaret eden Erdogan, "Onlarla da birçok görüsmeleri, farkli atacagimiz adimlarla sürdürebiliriz. Bir diger konu yine Afganistan'da biz Pakistan'i da yanimiza alma düsüncemizi kendilerine söyledik, Macaristan'i yanimiza alma düsüncemizi kendilerine söyledik. Bütün bunlarla birlikte istiyoruz ki Afganistan halki herhangi bir sikintiyi yasamadan Afganistan'daki bu destegi kendilerine verelim ve su an itibariyla bir mutabakat söz konusu. Bir sikinti burada söz konusu degil." ifadesini kullandi.

Erdogan, S-400'lerle alakali olarak Biden'a herhangi bir öneride bulunup bulunmadiginin sorulmasi üzerine, su yaniti verdi:

"Tabii ki burada yapilacak olan böyle bir görüsmede, S-400'ün gündeme gelmemesi mümkün degil. Ama S-400'de bizim düsüncemiz daha önce neyse, ayni düsünceyi Sayin Baskan'a ifade ettim ve bunun yaninda F-35 konusunu kendilerine ayni sekilde yine ifade ettim. Temennim odur ki savunma sanayisi ile ilgili olarak müsterek yapabilecegimiz adimlar nelerdir, bunlari ifade ettim. Tabii bugün burada hepsi bu islerin bitmiyor. Bundan sonraki süreçte de Disisleri Bakanlarimiz, Savunma Bakanlarimiz muhataplariyla görüsmek suretiyle bu süreci insallah saglama baglayacaklar."

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un, bugün düzenledigi basin toplantisinda, "Daha önce Islam ile ilgili yaptigi konusmalara iliskin Erdogan'a bir açiklama yaptigi ve sözlerinin yanlis anlasildigi" yönündeki ifadeleri hatirlatilan Erdogan, "Fransa ile de bugünkü görüsmemizde özellikle ikili görüsmelerimizin ciddi bir dayanisma içerisinde devaminda mutabik kaldik." dedi.

Macron'un "Bu süreç içerisinde ne yazik ki bazi mahfiller bu tür seyleri uydurdular ama benim Islam'a karsi olmam söz konusu degildir ve bunu bir dost olarak size söylüyorum" ifadesini kullandigini belirten Erdogan, "Dedim ki böyle olduguna göre bundan sonraki süreçte de bunlari tarziye edecek açiklamalar olursa bu tabii çok çok isabetli olur." görüsünü paylasti.

Fransa'da bulunan Müslüman nüfusun yogunluguna dikkati çeken Erdogan, Macron'un bu konuyla ilgili olarak da hassasiyetini ifade ettigini aktardi.

Erdogan, Macron'un "Suriye ve Libya konusunda iki ülkenin beraber çalisma konusunda bir özverisi oldugu" yönündeki sözlerinin hatirlatilmasi üzerine de "Suriye ve Libya konusunda müsterek bir çalismayi yapabilir miyiz, yapamaz miyiz bu konunun üzerinde durdu. Biz bu islerde daha rahatiz, yapabiliriz dedik ve bu konuyla ilgili görüsmelerimizi de devam ettirecegiz." açiklamasinda bulundu.

- "Yunanistan Basbakani Miçotakis ile aramizda güzel bir görüsme geçti"

Erdogan, Yunanistan Basbakani Kiriakos Miçotakis'in iki ülke arasinda karsilikli adimlar atilacagina yönelik açiklamasini animsatan bir gazetecinin, "Dogu Akdeniz'de ve Ege'de gerilimden kaçinabilmek için neler yapilmali? Çünkü hala bölgede Türkiye sondaj çalismalarinda israr etmekte." sorusunu, söyle yanitladi:

"Sayin Miçotakis'in bu ifadelerine aynen katiliyorum. 'Sessiz sakin bir yil oldu, olacak' düsüncesini de paylasiyorum. Aramizda güzel bir görüsme geçti ve gerek Ege'de olsun gerek diger bölgelerde olsun bundan böyle ben de kendisine sunu söyledim; üçüncü ülke veya kisileri bu ise karistirmayalim. Biz bundan böyle bu tür sikintili anlar oldugunda siz beni özel hattan rahatlikla arayin, ben de sizi özel hattan rahatlikla arayayim ve böylece herhangi bir sikinti yasamadan Türkiye-Yunanistan olarak adimlarimizi atalim. Bir de sikintili konular nelerse bunlari masaya koyalim, görevlendirdigimiz arkadaslar bunlar üzerinde çalissinlar ve onlar bize bunu getirsinler, nihai karari biz verelim ve bu nihai karari verdikten sonra da adimlarimizi atalim. Nitekim bazi örnekler oldu, mesela dedim su, bu konuyla ilgili olarak biz kararimizi verdigimizde size neticeyi bildirelim ve masanin üzerinden o sorunu kaldiralim. Ayni sekilde bizim sizden istedigimiz bir konu varsa siz de o konuyu görüstükten sonra masanin üzerinden kaldirdiginiz zaman ne olacak, bu masa sorunlar masasi olmaktan çikip çözüm masasi haline gelmis olacak. Bunu da iki lider kendi arasinda yapmis olacak."

- "Biden ile verimli bir görüsmeyi bu ilk bulusmada gerçeklestirmis olduk"

Bir gazetecinin "Savunma konusunda birtakim adimlar olabilir dediniz. Patriot'lardan mi bahsediyorsunuz? Biden yönetimi geldiginden beri Türk-Amerikan iliskileri üzerinde soguk rüzgarlar esiyordu diyebiliriz. Bu görüsmeden sonra bir onarim dönemine girildi diyebilir misiniz?" sorusu üzerine Erdogan, Biden ile yüz yüze görüsmesinin NATO'daki zirve ile gerçeklestigini, Biden'la tanismasinin, görüsmesinin yeni olmadigini, çok çok eski oldugunu animsatti.

Erdogan, Biden ile yarim saati askin süre ikili görüsme yaptigini, ondan sonra heyetler arasi görüsmelere geçildigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bizim Patriot'lar konusundaki düsüncemiz malum bilinen bir düsünce idi ve bu konuda ABD'nin de tavri belliydi. Ne oldu? ABD, Patriot'lari vermedi. Biz de S-400'ü o zaman almak durumunda kaldik. Böyle bir süreçten geliyoruz ve bu konularla ilgili savunma sanayisinde birlikte neler yapabiliriz, bunlari savunma bakanlarimiz, disisleri bakanlarimiz kendi aralarinda görüssünler dedik, kendi aralarinda yapacaklari bu görüsmeden sonra da bizler adimlarimizi atalim, böyle bir karara vardik. Bunun disinda ticari ekonomik birçok alanda bizim 100 milyar dolarlik bir hedefimiz vardi ama su anda bu hedef henüz 22-23 milyar dolar civarinda. Bizim bunlari asmamiz gerekiyor ve bu konuda da kendileriyle bir mutabakatimiz oldu. Bu arada asi konusu vesaire bunlari yine görüsme firsatimiz oldu ve Sayin Biden ile de verimli bir görüsmeyi bu ilk bulusmada, yüz yüze görüsmede gerçeklestirmis olduk."

- "Türkiye'ye davet ettim"

Biden ile görüsmesinin iliskilere iki ülke arasindaki iliskilere nasil yansiyacagi sorulan Erdogan, "Iliskilerin devami açisindan olumlu oldugunu söylüyorum. Temennim odur ki özellikle ben kendisini de ayrica Türkiye'ye davet ettim, su yogunluklarini astiktan sonra Türkiye'ye gelebilecegini de söyledi." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, bir soru üzerine, 1915 olaylarinin görüsmede gündeme gelmedigini belirtti.

Daha önce "Türkiye'ye gitmeyin" tavsiyelerinde bulunan bazi ülkelerin zirvede yapilan görüsmeler sonucunda tutumlarinda bir degisiklik olup olmayacagina yönelik soru üzerine ise Erdogan, bütün ülkelerde temel konunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini olduguna isaret etti.

Asilamanin bu konudaki önemini vurgulayan Erdogan, "Bazi ülkeler olumlu yaklasmaya basladilar, örnegin Almanya gibi. Rusya heyet gönderdi, Rusya'nin göndermis oldugu heyetin Türkiye'de yapacagi görüsmelerden sonra ne gibi bir tavir takinacaklarini da görecegiz." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan, bu süreçte umutlu oldugunu vurgulayarak, bazi ülkelerin "Kovid belasi" sebebiyle kapilarini açamadigina dikkati çekti. Kapilarin böyle kapali kalamayacagini dile getiren Erdogan, "Biz simdi Ispanya'ya niye turist göndermeyelim. Almanya ile kapilar açildigi andan itibaren onlar gönderdiginde biz de gönderecegiz. Ingiltere ile kapilar açildigi andan itibaren biz de gönderecegiz. Su anda bir sikinti var ama Boris Johnson ile yaptigimiz görüsmede insallah ben umutluyum ve oradan da kapilarin açilacagina ihtimal veriyorum." diye konustu.

Önümüzdeki süreçte kendisinin ABD seyahatinin söz konusu olup olmadigina iliskin soruya Erdogan, "Önümüzde bir Genel Kurul var. Genel Kurul'la beraber bir de bizim New York'ta Türk Evimiz su anda bitmek üzere. Insallah onun da açilisini yapacagiz." yanitini verdi.

Öte yandan Erdogan, basin toplantisina gelisi sirasinda ve NATO Karargahi'ndan ayrilirken NATO'da görevli bazi Türklerle sohbet etti ve fotograf çektirdi.

(Bitti)
Kaynak: AA