Çin, G7'yi Siyasi Manipülasyon Yapmakla Suçladi

Ingiltere’nin Londra Büyükelçiligi, G7 Zirvesi’nin ardindan yapilan ortak açiklamada Çin yönetimine yönelik insan haklari elestirilerini "ülkenin iç islerine müdahale" seklinde nitelendirerek kinadi.

Çin, G7'yi Siyasi Manipülasyon Yapmakla Suçladi
Ingiltere’nin Cornwall bölgesindeki Carbis Koyunda gerçeklestirilen G7 Zirvesinin sonunda yapilan ortak açiklamada, G7 ülkelerinin liderleri Pekin yönetimini Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Hong Kong’da "insan haklarina ve temel özgürlüklere saygi duymaya" çagirmisti. G7 tarafindan yapilan açiklamaya Çin’den tepki geldi. Çin’in Londra Büyükelçiligi tarafindan yapilan açiklamada, G7 "siyasi manipülasyon" yapmakla suçlandi. Bir elçilik yetkilisi yaptigi açiklamada, G7’nin siyasi manipülasyon araciligiyla Çin’in iç islerine karismak ve müdahale etmek için Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne iliskin konulardan yararlandigini belirtti.

Yetkili, "Çin’in iç islerine müdahale edilmemeli, Çin’in itibari karalanmamali ve Çin’in çikarlari ihlal edilmemelidir" ifadelerini kullandi. Adi açiklanmayan yetkili, "Ulusal egemenligimizi, güvenligimizi ve kalkinma çikarlarimizi kararlilikla savunacak, Çin’e dayatilan her türlü adaletsizlik ve ihlallere karsi kararlilikla mücadele edecegiz" dedi.

Kaynak: İHA