Sehitkamil Belediyesi Kaynaklari Verimli Kullanarak Hizmet Maliyetini Düsürüyor

Sehitkamil Belediye Baskani Ridvan Fadiloglu, Park Bahçeler Müdürlügü atölyesi ve peyzaj bitkileri üretim serasinda incelemelerde bulundu. Fadiloglu, kaynaklari verimli kullanarak maliyetleri düsürdüklerini söyledi.

Sehitkamil Belediyesi Kaynaklari Verimli Kullanarak Hizmet Maliyetini Düsürüyor
Sehitkamil Belediye Baskani Ridvan Fadiloglu, basin mensuplariyla beraber Park Bahçeler Müdürlügü atölyesi ve peyzaj bitkileri üretim serasini ziyaret etti. Fadiloglu, milletin emanetinden daha fazla hizmet üretebilmek için tomruk olarak keresteyi aldiklarini ve bunu atölyelerinde isleyerek bir bankin maliyetini 3’te 1 oraninda düsürdüklerini ifade etti.

Baskan Fadiloglu, üreterek hizmet maliyetini düsürdüklerini söyleyerek, “Sehitkamil Belediyesi Park Bahçeler Müdürlügü atölyesindeyiz. Belediye olarak ihtiyacimiz olan demir, ahsap ürünlerinin tamamini kendi bünyemizde imal ediyoruz. Özellikle ahsap atölyesinde kullanirken tomruk olarak almis oldugumuz keresteyi degisik kademelerde islenerek firinlarda kurutulduktan sonra istenilen ebatlarda ister yer kaplamasi, ister bank imalati olarak her türlü ihtiyacimizi reçinesi alinmis, ilaçlanmis, renklendirmis haliyle kullaniyoruz. Kaynaklari verimli kullanmak adina bunun maliyetini düsürmemiz gerekiyordu. Milletin emanetinden daha fazla hizmet üretebilmek adina tomruk olarak biz keresteyi aldigimizda bir bankin maliyetinde almis oldugumuz fiyatin 3’te 1’ine mal ediyoruz. Buda belediyenin kaynaklarini verimli kullanmak adina arti bir degerdir. Özellikle bunlar dis mekanlarda kullanildigi için belirli sürede bozulmalari söz konusuydu. Bizim yapmis oldugumuz banklarin bakim süreleri daha uzundur. Önceden her sene bakim yaparken simdi 3 yilda bir bakim yapiyoruz. Normal sartlarda 4-5 sene olan bank ömrünü biz burada 15 seneye çikarabilecek bir uygulamayla devam ediyoruz. Ve bu banklarin kenarindan çikan kapak tahtasindan baslayip talasina kadar hepsi degerlendiriliyor. Bu içerisinde bulundugumuz noktada boya atölyemiz, ahsap, demir atölyemiz mevcuttur. Park çalismamizdaysa neredeyse tamamini bizim yaptigimiz parklarimiz var. Tüm ekip arkadaslarima tesekkür ederim” dedi.



“Sera yaklasik 6 bin metrekare alana sahip”

Baskan Fadiloglu, sera alaninin yaklasik 6 bin metrekareye sahip oldugunu vurgulayarak, “Sehitkamil Belediyemizin peyzaj bitkileri serasindayiz. Içerisinde bulundugumuz sera yaklasik 6 bin metrekare alana sahip. Tamamen otomasyon ile çalisiyor. Oksijen ihtiyaci oldugunda kenar flaplar açilip disaridan oksijen girmesi saglaniyor. Aksi takdirde kendi isisini korumak adina flaplari kapatarak, kendi isisiyla devam ediyor. Herhangi bir hava sartlarinda degisim olur ve içerinin isisi düser ise otomatikman isiticilar devreye giriyor. Bulundugumuz tesiste ayni zamanda tohumdan çiçek haline gelme anina kadar otomasyon kullaniliyor” seklinde konustu.



“Bir günde 200 bin tohumu toprakla bulusturabiliyoruz”

Bir günde 200 bin tohumu toprakla bulusturabilecek bir makinalarinin oldugunu ifade eden Fadiloglu, “Bir günde 200 bin tohumu toprakla bulusturabilecek bir makinamiz var. Bu yerli makineyle tohumlar tek tek küçük viyollerin içerisine aktariliyor daha sonra çimlenme odasi dedigimiz odaya gidiyor. Orada rutubetli ortamda belli bir noktaya geldikten sonra seramizin bu noktasinda küçük viyollerin içerisinde gelisiyor. Belirli bir ebata geldikten sonra bitkiler viyollerin içerisinden çikarilip saksilara intikal ettiriliyor. Daha sonra bu saksilari alip dis ortama mevcut Gaziantep’in iklimine uygun sekilde yasayabilecekleri bir sezon geçirtiyoruz. Orada da yazini kisini geçirdikten sonra götürüp kullanacagimiz alanlarda toprakla bulusturuyoruz” ifadelerini kullandi.

“Hem parklarimizda kullaniyor hem de satisi yapiliyor”

Serada kullanilan peyzaj bitkilerini hem parklarda kullandiklarini hem de isteyen belediyelere sattiklarini söyleyen Fadiloglu, “Bunun yani sira mevsimsel olarak kullandigimiz bitkiler var. Onlarda kis ve yaz mevsimlerine yönelik olarak hazirlik yapilacak oldugumuzda buradaki saksilarindan alinip direkt olarak parklarimizda kullaniliyor. Burada en önemli konularindan bir tanesi bitkileri budadiktan sonra çöpe giden noktalardaki geri dönüsümü saglamak adina çelikleme dedigimiz sistemle budadigimiz bitkilerden yeniden filizlendirme çalismalari yapiyoruz. Tekrardan filizlendirdigimiz bitkilerle ayni mantikla belirli ortamlar isisinda yesilleniyor. Belli noktalara geldikten sonra fideler saksilara aliniyor. Dogal ortamlarina intikal ettiriliyor. Sehitkamil Belediyesi olarak agirlikli olarak az suyla yesili barindirabilmek adina sürekli kalici yesillerle ve çali türü bitkilerle islem yapmaya çalisiyoruz. Bundan dolayi da çelikleme metoduyla üretilen bitkileri daha çok öncelikliyoruz. Buradan yetisen ürünleri ayni zamanda vatandaslarimiza uygun fiyatlarla bitki satis noktalarimizda satiyoruz. Diger belediyelerden de talep oldugunda onlara da bedeli mukabilinde satis yapiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA