Gida Okur Yazarligi

Tarim ve Orman Bakanligi toplumda saglikli ve bilinçli gida tüketimi için gida okur yazarligini önemsiyor. Toplumda gida okur yazarliginin önemli olduguna dikkat çeken uzmanlar, tüketicilerin güvenilir gida bilincine sahip olmasi için uyariyor.

Gida Okur Yazarligi
Erzurum Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar, Bakanlik olarak gida okuryazarligini çok önemsediklerini belirterek, “Gerçekten toplum içerisinde gida okuryazarligi konusunda vatandaslarin bilinçli olmasi gerek, okuryazarligi nedir diye ifade edersek, tüketicilerin güvenilir gida bilinci içerisinde saglikli beslenmeleridir. Günlük gida tüketimini planlayabilme amaçlanmali. Bu dogrultuda gida ve beslenme bilgilerinin yer aldigi etiket bilgilerini dogru okuyabilmek, bu ürünleri analiz edebilmek, yeterli ve dengeli beslenme için bunun degerlendirme ve bilinçli tüketim aliskanligi kazanmak, yani bunlari insanlarin kendileri bir davranis biçimi haline getirmelerini saglamaktir. Buna da gida okuryazarligi diyoruz. Daha kisa ifade edecek olursak ürünün etiket bilgilerini okuyabilme aliskanligina ne diyoruz gida okuryazarligi diyoruz” diye konustu.

Akar, gida israfinin önüne geçilmesinin de önemli olduguna dikkat çekerek, “Söyle örnek verirsek her gidanin üzerinde son tüketim tarihi vardir, yine her gidanin üzerinde bir de tavsiye edilen tüketim tarihi bulunmaktadir. Son tüketim tarihi o gidanin o tarihten sonra tüketilmemesi gerektigi anlamini tasir. Bu özellikle de et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerini daha çok kapsar. Bir üründe tavsiye edilen tüketim tarihi ise üretimi yapilan ürünün ambalajinda, üretim yapisinda bozulma, ürünün yirtilmasinda sorun yoksa o ürün o tarihten sonra da tüketilebilir anlamini tasir” dedi.

Gida ürünlerinde gida israfinin önüne geçilmesi için üretim ve tüketim ürünlerinin iyi okunmasi gerektigini anlatan Akar daha sonra sunlari söyledi:

“Bu da gida okuryazarliginin iyi okunmasi sart, vatandasin bu konudaki durumu konusunda çesitli egitimler veriyoruz. Bunun en önemli ayagi ise küçük yaslarda bu bilinci saglamak. Hatta okullarda çocuklara yönelik gida egitim konularinda bilgilendirme yapiliyor. Bizlerin tüketicilerden istedigimiz mutlaka aldigi gidanin etiket bilgilerini iyi okumalaridir. Rafta veya kasada fiyat farklari bundan kaynaklaniyor. Örnek verirsek marketlerde 5 liraya alinan bir sütün fiyati 5 lira, bir baska sütün fiyati 7 lira, bunu da etiket bilgilerini okursak fiyat farkinin nereden kaynaklandigini iyi biliriz. En azindan ne ürün aldigimiz bilmis oluyoruz. Bizlerin tüketicilerimizden istegimiz gida alirken mutlaka etiket bilgilerine dikkat etmeleridir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA