G7, Gelisen Ekonomilerdeki Altyapinin 'Yesil' Dönüsümüne Finansman Saglayacak

G7’den yapilan yazili açiklamada, liderlerin doganin korunmasi ve iklim degisikligi ile mücadele amaciyla gelismekte olan ülkelerdeki altyapi projelerinin dönüsümü için 'Dünya için daha iyisini insa et' adiyla yeni bir finansman olusturulmasinda uzlastigi bildirildi.

G7 liderleri, uluslararasi iklim finansmanini artirma taahhüdünde bulunurken, küresel yesil ekonomik büyümeyi desteklemek için altyapi yatirimlari alaninda yeni bir ortaklik baslatti.

G7’den yapilan yazili açiklamada, liderlerin, doganin korunmasi ve iklim degisikligi ile mücadele amaciyla gelismekte olan ülkelerdeki altyapi projelerinin dönüsümü için "Dünya için daha iyisini insa et" adiyla yeni bir finansman olusturulmasinda uzlastigi bildirildi.

Açiklamada, plan kapsaminda G7'nin Afrika'daki rayli ulasimdan Asya'daki rüzgar tarlalarina kadar son derece önemli birçok altyapi projesine yüksek kaliteli finansman saglanacagi belirtildi.

G7 açiklamasinda ayrica, Ingiltere'nin okyanus hayatinin ve canli çesitliliginin korunmasi amaciyla 500 milyon sterlinlik hacme sahip "Mavi Gezegen" adli yeni bir fonun olusturulmasina karar verdigi bildirildi.

Açiklamada bu fon kapsaminda Gana, Endonezya ve Pasifik adalarindaki devletlerde kiyi ekosisteminin korunmasi, su kirliliginin azaltilmasi ve uygunsuz balikçilik yöntemlerinin engellenmesi için yürütülecek faaliyetlerin desteklenecegi kaydedildi.

G7 açiklamasinda degerlendirmelerine yer verilen Ingiltere Basbakani Boris Johnson ise "Gezegenimizi korumak, liderler olarak insanlarimiz için yapabilecegimiz en önemli sey. Karbon emisyonunu azaltmak, dogayi eski haline getirmek, istihdam yaratmak ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi saglamak arasinda dogrudan bir iliski vardir." ifadelerini kullandi.

G7 ülkelerinin 2010 verileri kiyaslandiginda 2030 yilina kadar toplam karbon emisyonunu yari yariya azaltmis olmayi hedeflediginin hatirlatildigi açiklamada, G7'nin toplam karbon emisyonunu en geç 2050 yilina kadar sifirlamayi planladigi kaydedildi.

- G7 neyi temsil ediyor?

G7, dünyanin en büyük ekonomileri arasinda yer alan ABD, Ingiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve Italya'nin bir araya gelmesiyle olusuyor.

Ülkeler, ilk toplantilarini 1975'te gerçeklestirdi. Rusya, 1998'de olusumda yer almasina ragmen 2014'te Kirim'in ilhakinin ardindan gruptan çikarildi.

G7, halihazirda dünya ekonomisinin yaklasik yüzde 40'lik kismini temsil ediyor.

Dünyanin en büyük ikinci ekonomisi konumunda bulunan Çin, daha çok Bati ekonomik paktini temsil eden bu olusumda hiç yer almadi.

Geçen yil mayista dönemin ABD Baskani Donald Trump, gruba Rusya, Hindistan, Güney Kore ve Avustralya'nin da eklenmesini istedigini ifade ederek, "G7'nin, dünyada olanlari düzgün bir sekilde temsil ettigini hissetmiyorum. Bu ülkeler grubu miadini doldurdu." ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: AA