Putin, Rusya-ABD Iliskilerinin Son Yillarin En Düsük Seviyesinde Oldugunu Bildirdi

Putin, Moskova'nin Tahran'a Orta Dogu'daki potansiyel askeri hedefleri gözetleyebilmek için gelismis uydu sistemleri satmaya hazirlandigi yönündeki iddiayi reddetti.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ABD Baskani Joe Biden'in eski Baskan Donald Trump'tan daha "öngörülebilir" biri oldugunu dile getirerek Rusya-ABD iliskilerinin son yillarin en düsük seviyesinde oldugunu belirtti.

16 Haziran'da Biden ile yapacagi görüsme öncesinde Amerikan NBC kanalina bir röportaj veren Putin, ülkesi ile ABD arasindaki iliskileri ve görüsme öncesi beklentilerini anlatti. Tamami 14 Haziran'da yayinlanacak röportajin kismen yayinlanan bölümlerinde, Putin'in Biden'la ilgili degerlendirmelerine ve Trump'la mukayesesine yer verildi.

Biden'in Trump'tan daha "öngörülebilir" bir isim oldugunu ifade eden Putin, "Trump, renkli bir kisi, hoslanirsiniz veya hoslanmazsiniz. Kendisi ABD müesses nizamindan gelmedi, daha önce zor zamanlarin politikalarinin da bir parçasi degildi. Fakat Bay Trump, oldukça sira disi ve yetenekli biri yoksa zaten ABD Baskani olamazdi." degerlendirmesini yapti. Putin, buna karsilik Biden'in hayatinin büyük bölümünü Washington siyaseti içinde geçirdigini belirtti.

Biden ile pek çok konu basligini kapsamli sekilde görüseceklerini söyleyen Putin, iki ülke arasindaki iliskilerin son yillarin en düsük seviyesinde olduguna dikkati çekti.

Biden'in daha önce kendisi hakkinda "katil" ifadesini kullandigi hatirlatilan Putin, bu ifadeye takilmadigini, bu tür suçlamalarin "Hollywood maçolugu" oldugunu aktardi.

- "Rusya, Iran'a uydu sistemleri satmaya hazirlaniyor" iddiasini yalanladi

Putin, dün Washington Post gazetesinde yer alan ve "Moskova'nin Tahran'a uydu sistemleri satmaya hazirlandigi" yönündeki bir iddiayi içeren haberine tepki gösterdi. Putin, Rusya'nin Iran'in Orta Dogu'daki potansiyel askeri hedefleri izleyebilmesini saglamak için Iran'a gelismis uydu sistemleri tedarik etmeye hazirlandigi seklindeki iddiayi, "Bunlar yalan haberler, en azindan bununla ilgili hiçbir sey bilmiyorum. Anlamsiz ve çöp." sözleriyle degerlendirdi.

- Beyaz Saray: Biden tek basina basin toplantisi düzenleyecek

Diger yandan Beyaz Saray, yazili bir açiklama yaparak, 16 Haziran'daki Putin görüsmesinin ardindan Biden'in tek basina bir basin konferansi düzenleyecegini ve görüsmeyi degerlendirecegini bildirdi.

Biden ile Putin, 16 Haziran günü Isviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelecek ve iki ülke arasindaki iliskileri kapsamli sekilde ele alacak.
Kaynak: AA