Inebolu'dan Ankara'ya 'Istiklal Sürüsü'nün Ilk Etabi Tamamlandi

Kurtulus Savasi'nda deniz yoluyla Inebolu Limani'na gelen cephanelerin cepheye tasindigi Istiklal Yolu'nda motosikletlerle gerçeklestirilen "Istiklal Sürüsü"nün ilk etabi sona erdi.

Kastamonu Gençlik ve Spor Il Müdürlügü ile 37 Reiders Kastamonu Motosiklet Kulübü Derneginin is birliginde Inebolu-Ankara arasindaki 340 kilometrelik Istiklal Yolu'nda gerçeklestirilen etkinlik kapsaminda Inebolu Limani'nda düzenlenen törende saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Kaymakam Selçuk Yosunkaya, Belediye Baskani Mustafa Huner Özay ve Gençlik ve Spor Il Müdürlügü Spor Hizmetleri Sube Müdürü Adem Keloglu tarafindan Istiklal Sürüsü'ne katilan motorculara temsili top mermisi ve cephane sandiklari teslim edildi.

Daha sonra baslayan etkinligin ilk etabi olan 95 kilometrelik kismi Kastamonu'da tamamlandi. Bu gece Kastamonu Yolkonak Gençlik Kampi'nda kamp yapacak sporcular, yarin Çankiri üzerinden Ankara'ya hareket edecek.

Istiklal Sürüsü, yarin Anitkabir'de sona erecek.

Keloglu, AA muhabirine, Istiklal Yolu'ndaki etkinliklerin bu yil Gençlik ve Spor Bakanligina devredildigini söyledi.

Bu kapsamda Istiklal Yolu'nda bir hafta içinde kosu, yürüyüs ve bisiklet yarisi düzenlediklerini belirten Keloglu, "Serife Baci'mizin ölümünün 100'üncü yili nedeniyle bu yil Bakanligimiza geçen etkinlikler kapsaminda Inebolu-Ankara Anitkabir motor sürüsünü bu sene ilk defa baslatmis oluyoruz. Bu kapsamda il disindan ve Kastamonu'dan 100'ün üzerinde motorcumuzun katilimiyla Ankara'ya vardigimizda 300-400 kisinin olusacagi bir sürüs olacak." dedi.

37 Reiders Kastamonu Motosiklet Kulübü Dernegi Bakani Fatih Peker de 340 kilometrelik yol boyunca Anitkabir'e kadar güvenli kortej sürüsü gerçeklestireceklerini ifade ederek, "Buraya gelen arkadaslarin hepsi bizimle ayni ruhu tasiyor, istiklal ruhunu tasiyorlar. Istiklal Yolu'nu çok seviyorlar. Dolayisiyla Türkiye çapinda geleneksel hale gelecek Istiklal Sürüsü'ne çok uzak mesafelerden esleriyle, küçücük çocuklariyla geldiler." diye konustu.

Ankara Motosiklet Kampçilik Spor Kulübü Baskani Orhan Keskin ise sürüse baskentten 60 kisilik grupla katildiklarini söyledi.

Milli Mücadele günlerini yeniden yasamak için Inebolu'ya geldiklerini dile getiren Keskin, "Ankara'dan Inebolu'ya gelirken motorlarla çok yorulduk. Sanki büyük bir is yapmis gibi. Atalarimiz buradan kimi kucaginda, kimi sirtinda, kimi kagnilarla her türlü imkani zorlayarak hayatini ortaya koyarak bugünleri bize birakti. Allah onlardan razi olsun." ifadelerini kullandi.

Sürüse Istanbul'dan katilan Asil Ergin de 10 kisilik bir grup kurduklarini anlatarak, "Kurtulus Savasinin baslangici sayiliyor Inebolu. Mühimmatlarimizi düsman isgalinden kurtarip çikardigi için özel seçilmis bir ilçe. Eski insanlari yad edelim, görmüs olduklari zorluklari görelim manasiyla buradayiz." dedi.

Kaynak: AA