G7 Zirvesi'nin 2'Nci Günü Sona Erdi

Ingiltere’de 7 ülkenin liderini bir araya getiren G7 Zirvesi’nin 2’nci günü sonra erdi. G7 liderleri, gelismekte olan ülkelerin altyapilarini iyilestirmek için Çin’e alternatif olacak bir destek plani olusturulmasinda mutabik kaldi.

G7 Zirvesi'nin 2'Nci Günü Sona Erdi
Ingiltere’nin güneybatisinda bulunan Cornwall’da dünyanin ekonomisi en gelismis 7 ülkesinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi’nin 2’nci günü sonra erdi. G7 liderleri, gelismekte olan ülkelere yeni yollar, demiryollari, limanlar ve iletisim aglari gibi altyapi iyilestirmeleri yapmak üzere bir finansman planini onayladi. G7 zirvesinde onaylanan planin, Çin’in gelistirdigi "Bir Kusak, Bir Yol" programina daha iyi bir alternatif olmasinin amaçlandigi belirtildi. Çin’in Bir Kusak Bir Yol programinin az sayida ülkede ulasim altyapisina iyilestirme finansmani sagladigi ancak bazi ülkelerin ise borcunu arttirdigina yönelik elestirilerin ardindan ABD Baskani Joe Biden, Çin’in bu programini "Borç diplomasisi" olarak nitelendirdi.

G7 liderleri bu dogrultuda "deger odakli, yüksek standartli ve seffaf bir ortaklik" teklif edeceklerini söyledi.

ABD Baskani Joe Biden tarafindan önerilen “Dünya Için Daha Iyisini Insa Et” adli destek planinin Çin’e meydan okuyacagi ve daha kaliteli bir alternatif olacagi belirtildi.

Öte yandan, G7’nin altyapi destek planini nasil finanse edilecegine dair ayrintilar belirsizligini koruyor. Almanya Basbakani Angela Merkel, grubun destek girisimi için henüz bir finansman ortaya koyma asamasinda olmadigini söyledi.



G7 Liderleri Ingiltere’de bir araya geldi

ABD Baskani Joe Biden, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Angela Merkel, Italya Basbakani Mario Draghi, Kanada Basbakani Justin Trudeau ve Japonya Basbakani Yoshihide Suga, G7 Zirvesi’nde Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in ev sahipliginde bir araya gelerek küresel sorunlara çözümler sunmayi amaçliyor.

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula Von Der Leyen ve Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel’in de katildigi zirveye, Avustralya, Güney Kore, Güney Afrika ve Hindistan liderleri ise misafir olarak katilim gösterdi. Korona virüs salgini nedeniyle Hindistan Basbakani Narendra Modi video konferans yoluyla katilirken, bugün erken saatlerde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güney Afrika Devlet Baskani Cyril Ramaphosa, Avustralya Basbakani Scott Morrison ve Güney Kore Cumhurbaskani Moon Jae-in zirveye bizzat katilmak üzere Cornwall’a geldi. Yeni konuklar, Ingiltere Basbakani Johnson ve esi Carrie tarafindan karsilandi.

G7 ülkelerinden 1 milyar doz asi bagisi

G7 Zirvesi’nin 2’nci günü sona ererken, liderlerin su ana kadar agirlikli olarak, Çin’e rakip olacak altyapi projesinin destek planinin yani sira dünya geneline asi dagitimi ve Kuzey Irlanda Protokolü konularinin üzerinde durdugu açiklandi. Liderlerin, yoksul ülkelere 1 milyar doz Covid-19 asisi bagislamasi yönünde anlastiklari belirtildi. Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Guterres, "Daha fazlasina ihtiyaciniz var" diyerek, yoksul ülkelerdeki insanlara hizli bir sekilde asi yapilmasi gerektigini söyledi.

Guterres, "Küresel bir asi planina ihtiyacimiz var. Aciliyet duygusuyla ve savas ekonomisinin öncelikleriyle hareket etmemiz gerekiyor ancak bunu elde etmekten çok uzagiz" ifadelerini kullandi.

Zirveye yeni katilanlarla birlikte tekrar aile fotografi çektirilirken, günün son toplantisinin ardindan Carbis Körfezi sahilinde barbekü ve Red Arrows uçusu etkinlikleri gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA