Eski Meclis Baskani Laricani, Cumhurbaskanligi Adayliginin Veto Gerekçesinin Açiklanmasini Istedi

Eski Iran Meclis Baskani Ali Laricani, Anayasayi Koruyucular Konseyi'nden (AKK) adayliginin veto gerekçesinin açiklanmasini istedi.

Laricani, yaptigi yazili açiklamada, AKK'ye çagrida bulunarak, "Benim ve ailemle ilgili sunulan raporlarin yalan oldugunun ispatlanmasi için adayligimin veto gerekçelerinin üzeri örtülmeden açik ve resmi bir sekilde kamuoyuna ilan edilmesini rica ediyorum." ifadelerini kullandi.

Bunun üzerine AKK Sözcüsü Abbas Ali Kedhodayi, yaptigi açiklamada, seçim yasasinda veto gerekçelerinin açiklanmasiyla ilgili bir hükmün yer almadigini belirtti.

Ali Laricani, Kethodayi'ye cevap vererek adaylarin talep etmesi halinde AKK'nin veto gerekçelerini açiklamakla yükümlü oldugunu kaydetti.

Iran'da 18 Haziran'da yapilacak cumhurbaskanligi seçimi için 40'i kadin olmak üzere 592 kisinin Anayasayi Koruyucular Konseyine adaylik basvurusunda bulundugu bildirilmisti.

Anayasayi Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kedhodayi, 17 Mayis'ta yaptigi açiklamada, adaylik için basvuran 592 kisiden yalnizca 40'inin gerekli sartlari tasidigini duyurmustu.

Seçimlerde aday olmak isteyenlerin rejime bagliligi ile siyasi, ahlaki ve dini sabikalarini inceleyen Konsey tarafindan 25 Mayis'ta yapilan açiklamada, gerekli sartlari tasidigi açiklanan 40 kisiden yalnizca 7 isme adaylik izni çiktigi belirtildi.

Konseyin kararina göre, mevcut Cumhurbaskani Birinci Yardimcisi Ishak Cihangiri, eski Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad ve Meclis Baskani Ali Laricani gibi reformist ve ilimli muhafazakar çizgideki ülke siyasetinin bazi önemli isimlerine seçimlerde yarisma izni verilmedi.

Reformist gruplar, daha önce yaptiklari açiklamada adaylarinin veto edilmesi halinde seçimlere katilmayacaklarini duyurmustu.

Birçok reformiste ve ülke siyasetinin önemli isimlerine adaylik izni verilmemesi nedeniyle özellikle reformist ve ilimli muhafazakar seçmenin önemli bir kisminin sandiga gitmeyecegi öngörülüyor.

Halkin seçimlere yüksek katilimini demokratik bir destek kabul eden ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney, 27 Mayis'ta yaptigi konusmasinda, Anayasayi Koruyucular Konseyinin vetolari nedeniyle seçimlerin boykot edilmesine yönelik çagrilara tepki göstererek, "Seçimlerin faydasiz oldugunu söyleyenleri dinlemeyin. Bunlar halkla birlikte degildir. Halkla birlikte olan kimse, insanlarin sandik basina gitmesine mani olmaz." demisti.

Iranli Ögrenciler Anket Ajansinin (ISPA), 9 Haziran'da açikladigi ülke genelinde yapilan kamuoyu yoklamasinda, cumhurbaskanligi seçimlerinde oy kullanacaklarini belirten katilimcilarin oraninin 1979'dan beri en düsük seviye olarak yüzde 38'de kaldigi ortaya çikmisti.

Kaynak: AA