Esed Rejiminin Idlib Kirsalindaki Saldirilarinda 1 Sivil Öldü

Suriye'de Bessar Esed rejimi ve Iran destekli terörist gruplarin Idlib ilinin güneyindeki yerlesimlere düzenledigi saldirilarda 1 sivil öldü, 10 sivil yaralandi.

Esed rejimi ordusu ve Iran destekli yabanci terörist gruplardan olusan rejim güçleri, ülkenin kuzeybatisindaki Idlib'de sivil yerlesimleri bombalamaya devam ediyor.

Rejim güçleri, sabah saatlerinde Idlib'in güneyindeki Keferlete, Beynin, Keferavid, Fileyfil, Sfohin, Deyir Sünbül, Merayen ve Magara köylerini karadan karaya atis yapan silahlarla hedef aldi.

Suriye Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Idlib Medya Sorumlusu Firas Halife, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Keferlete'ye yapilan saldirida 1 sivilin yasamini yitirdigini, 10 sivilin yaralandigini bildirdi.

Halife, saldirilarin ardindan sivil savunma ekiplerinin olay yerine intikal ettigini belirterek, "Yaralilar arasinda 2 çocuk var, bir de agir yarali bir sivil var. Yaralilar saglik merkezlerine nakledildi." dedi.

Rejim güçlerinin önceki gün Idlib'in Iblin köyüne gerçeklestirdigi saldirida da 6 sivil hayatini kaybetmis, 13 sivil yaralanmisti.

- Idlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve Iran arasinda 4-5 Mayis 2017'de gerçeklesen Astana toplantisinda, Idlib ve komsu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazi bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baskent Sam'daki Dogu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginligi azaltma bölgesi" olusturuldu.

Ancak rejim ve Iran destekli teröristler, Rusya'nin hava destegiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip Idlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateskesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardi.

Rusya ve rejim güçleri, Mayis 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara basladi ve Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi'ndeki birçok yerlesimi ele geçirdi.

Son olarak 5 Mart 2020'de Rusya'nin baskenti Moskova'da, Türkiye ve Rusya arasinda yeni bir mutabakat saglandi.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettigi ateskes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklasik 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldirilarinda Türkiye sinirina yakin bölgelere göç etmek zorunda kaldi.

Kaynak: AA