Denizden Çikanlar 'Pes' Dedirtti

MERSIN – İçel’in tek mavi bayrakli İçel Marinada, denizden çikanlar ‘Bu kadarina da pes’ dedirtti. İçel Büyüksehir Belediyesi dalgiçlarinin yaptigi deniz dibe temizliginde, teknelerden atilan halatlar ve tahta parçalarindan plastik ürünlere kadar çok sayida atik çikarildi. Denizden marketlerde kullanilan alisveris arabasi bile çikti.

Denizden Çikanlar 'Pes' Dedirtti
İçel Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesinin 5-11 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftasi kapsamindaki etkinlikleri, İçel Marinada yapilan deniz dibi temizligiyle sona erdi. Merkez Yenisehir ilçesi Adnan Menderes Bulvari sahilindeki marinada, denizden çikan atiklar saskinlikla karsilandi.

Büyüksehir Belediyesinde görev alan balik adamlar, deniz dibinden birbirinden ilginç materyalleri gün yüzüne çikardi. Çok sayida plastik ürün, halat, tahta parçalari, hatta alisveris sepetleri bile deniz dibinden çikarilarak vatandaslarin görmesi için sergilendi.

“Atiklari deniz dibinden çikartip sergileyerek farkindalik olusturmak istiyoruz”

Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Denizcilik Hizmetleri ve Denetimi Sube Müdürü Ayhan Demir, yapilan etkinligin amacini, “Çevre Haftasi etkinlikleri kapsaminda bir dalis etkinligi yapiyoruz. Dalis etkinligiyle denizin içerisine herhangi bir sebeple düsmüs veya bir sekilde denize ulasmis atiklari deniz dibinden çikartip sergileyerek farkindalik olusturmak istiyoruz” cümleleriyle açikladi.

Çevre Haftasi boyunca düzenlenen etkinlikler kapsaminda merkez Akdeniz ilçesi Karaduvar Mahallesinde de benzer bir etkinlik yaptiklarini hatirlatan Demir, “Orada genellikle lastik atigi agirlikli bir temizlik oldu. Bunlar daha çok teknelerin kiyiya çarpmasini önlemek amaciyla kullanilan lastikler ama bir sekilde denize düsüyor. Orada kaliyor, kirlilik olusturuyor ve canli yasamini kötü yönde etkiliyor. Geçtigimiz yillarda da marinada ayni sekilde bir etkinlik yapmistik. Pazar arabasindan tutun klozet kapagina kadar birçok atik çikmisti” diye konustu.



“Yere attigimiz her sey bir sekilde denize ulasabiliyor”

Denizlerden çikan her tür atigin denizdeki canlilara zarar verdigine dikkat çeken Demir, “Özellikle plastik, naylon poset türü cisimleri deniz canlilari yiyecek sanip yiyerek ölebiliyorlar. Bu plastik siselerin üzerindeki mavi kapaklar baliklarin sirtina yapisip orda kalabiliyor, baligin büyümesini engelliyor ve çok fazla deniz canlisina zarar veriyor. Yere attigimiz her sey bir sekilde denize ulasabiliyor. Halkimizdan özellikle denizlerimizin ve sehrimizin kirlenmemesi açisindan çöplerin muhakkak çöp kutularina atilmasini rica ediyoruz. Amacimiz, temiz deniz bilincini olusturmak” ifadelerini kullandi.

“Özellikle tekne kullanicilarini daha duyarli olmaya davet ediyoruz”

Büyüksehir Belediyesi Deniz Kirliligi Denetçisi ve Deniz Ulastirma Isletme Mühendisi Pelin Teymur ise dalis etkinligini İçel Marinada yapmalarinin sebebine deginerek, “İçel Marinanin söyle bir özelligi var; İçel’deki marinalar içerisinde tek mavi bayrakli marinamiz. O yüzden İçel Marina bizim için daha öncelikli bir alan teskil ediyor. Iki gün önce Karaduvar’da dalis yaptik. Orada denizden yaklasik 10 metreküp kadar çöp çikardik. İçel Marina mavi bayrakli bir tesis oldugu için diger alanlara göre daha temiz oldugunu görüyoruz ve çöp oranimizin daha az olmasini bekliyoruz. Bu konuda özellikle tekne kullanicilarini daha duyarli olmaya davet ediyoruz” dedi.



“Yüzey temizligi ya da dip temizligi yaparak bu sorunu çözemeyiz”

Teymur, deniz kirliliginin yüzde 80’inin kara kaynakli oldugunu, yüzde 20’sinin de deniz araçlarindan kaynaklandigini ifade ederek, “Yüzey temizligi ya da dip temizligi yaparak, çöpleri toplayarak bunu çözemeyiz. Önemli olan kaynaginda, birinci kullanicidan denize çöpün ulasmamasi. Bunun için de evlerde, plajlarda, sokaklarda, her yerde çöplerimizi çöp kutusuna atmaliyiz, ayristirmaliyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA