CHP Ekonomi Masasi Ve Esnaf Masasi Heyetleri Diyarbakir'da Temaslarda Bulundu

CHP Ekonomi Masasi heyeti ile Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba baskanligindaki Esnaf Masasi heyeti Diyarbakir'da temaslarda bulundu.

Bir otelde düzenlenen basin toplantisinda konusan Agbaba, 12 Haziran Dünya Çocuk Isçiligiyle Mücadele Günü'ne deginerek, "Türkiye'de en az 2 milyonun üzerinde çocuk isçi oldugu görülmekte. Son 8 yilda en az 513 çocuk çalisirken hayatini kaybetti. Çocuk yoksullugu ise vahim boyutlarda. Ailede hiçbir çalisan olmayan çocuk sayisi 3 milyon 276 bin. Avrupa Birligi ülkelerinde çocuk yoksulluk riski yüzde 22 iken, biz de tam yüzde 48. Türkiye'de 3 milyonun üzerinde evde internet, 754 bin evde televizyon yok. Maalesef Türkiye’nin tablosu bu." diye konustu.

"Türkiye'de 20 milyon kisi sosyal yardimlardan geçimini sagliyor. 3 milyon 300 bin isçi asgari ücretin altinda maas aliyor. 1 milyon isçi ise asgari üretin yarisindan daha az kazaniyor. Issiz sayimiz 10 milyon. Asgari ücret yilbasindan bu yana 443 lira yoksullasti." diyen Agbaba, TÜIK'in açikladigi enflasyonun yüzde 17 oldugunu belirtti.

Agbaba, gerçek enflasyonun sokakta yüzde 40'i astigini savunarak, sunlari kaydetti:

"34,5 milyon kisinin bireysel kredi karti borcu var. Neredeyse her iki insandan biri kredi kartina borçlu, icralik olmus. Son bir yilda 2 milyon 300 bin kisi kredi kullanmis. Halkin bankalara borcu 900 milyar. Kredi kartlarina borçlar 153 milyar lira. Türkiye issizlik açsindan dünyanin en kötü 20 ülkesinden biri haline gelmis. Tarim sektörü borçlari yaklasik 20 milyarlik artis göstermis. Takibe baslanan icralik 5 milyar lirayi geçmis. 2020 yilinin sonundan itibaren nüfusumuzun yaklasik yüzde 78'i borçlu. 10 insandan 8'i borçlu hale gelmis. Listeyi uzatmak mümkün. Örnegin Türkiye'nin haline baktigimizda enflasyonda Gana, Kenya, Kongo gibi Afrika ülkelerinin dahi gerisindeyiz. Gerçekler ile promterda yazilanlar arasinda daglar kadar fark var. Hayaller Kanada, gerçekler Tanzanya."

Türkiye'nin en büyük probleminin uyusturucu oldugu degerlendirmesinde bulunan Agbaba, gerçeklestirdikleri ziyaretlerde yaptiklari görüsmeleri aktardi.

Agbaba, "Arkadaslarimiz sahit, Siirt'te babalar yalvariyor. Sanirim Bitlis'te 'Çocuklarimiza sahip çikin.' deniliyor. Bingöl'de en büyük problem bu uyusturucu arkadaslar. Bu meselenin herkes tarafindan dikkatle takip etmesi gerekir." dedi.

Bir gazetecinin, HDP'ye yönelik kapatma davasina iliskin sorusu üzerine Agbaba, "Genel Baskanimiz ifade etti, siyasi partilerin kapatilmasina karsiyiz, net. HDP'nin de kapatilmasina karsiyiz. " seklinde konustu.

Agbaba'nin da bulundugu heyet parti otobüsü ile sehir turu atti, vatandaslari selamladi.

Daha sonra Agbaba ve beraberindeki heyet ayni otelde düzenlenen toplantida sivil toplum kuruluslari temsilcileri, is insanlari, muhtarlar, kanaat önderleri ve çiftçilerle bir araya geldi.

Toplanti basina kapali gerçeklesti.

Kaynak: AA