(Özel) Salya Akiniyla Ilgili Ilginç Iddia...Adalar Bölgesi'ndeki Fay Hatlari Arastirilsin
Marmara’nin güneyindeki balikçilar müsilaj ile ilgili fay hatlarina dikkat çekti. Marmara’yi istila eden deniz salyasinin erimis deniz analari oldugunu iddia eden balikçilar, deniz analarinin toplu hâlde erimesine deniz altindan geçen faylardan çikan gazlar olabilecegini ileri sürdü. Hayatinin 40 yilini denizde geçirdigini belirten balikçi Seyfettin Uçar, denizdeki müsilaj tabakasinin ölmüs deniz anasi oldugunu iddia etti. En son 2007 senesinde ayni sekilde yogun deniz anasi görüldügünü, sonrasinda da denizde "kaykay", diger adiyla müsilaj görüldügünü belirten Uçar, "Denizlerin üzerini saran madde ölmüs eriyen deniz anasindan baska bir sey degil. Jelimsi yapi denizin üzerinde ot çöp, ne varsa bünyesine katiyor. Allah’in bir lütfu, müsilajin çekildigi yerlerde deniz piril piril. Bu sayede deniz temizleniyor" dedi.
- Video Salya akınıyla ilgili ilginç iddia...Marmara’daki balıkçılardan salya ile ilgili fay hattı uyarısı
Bursa’nin Mudanya ilçesinde 40 yillik balikçilik yapan Seyfettin Uçar, deniz üzerindeki müsilaj tabakasinin parçalanmis erimis deniz anasindan baska bir sey olmadigini belirterek, önemli olan deniz analarinin toplu halde ölüp erimesine sebep olan seyi arastirmak oldugunu söyledi.
Müsilaj tabakasinin balik popülasyonuna etki etmedigini savunan Uçar, "Çocukluktan beri suyun içerisindeyiz. Tahminen 2007 yillari falandi, yine böyle oldu. O zaman fazla uzun sürmedi. Simdiki 7-8 aydir sürüyor. Insanlar son 2 ayini biliyor. O da suyun üzerine çiktigi için. Poyraz ya da imbat estiginde deniz köpürüp suyun üzerine çikariyor. Aslinda suyun dibine dogru her tarafta var, bu daha önce de olmustu. Bizim balikçilarin görüsüne göre bu deniz anasidir. Deniz anasinin ölmesidir. Neden kaynaklaniyor? Ölüm sebeplerinin arastirilmasi gerekiyor. Bence birinci sebep kirlilik, ikinci sebep balik popülasyonunun azalmasi. Eskiden balik çoktu, deniz anasi azdi. Baliklar deniz anasini yiyip yok ediyor. Zaten en fazla bir deniz anasi 1 yil zarfinda büyüyüp erimeye basliyor. Bu aralar çok sik oluyor. Bunlari ne eritiyor? Onu arastirmak lazim. Bu sene ve geçtigimiz sene istilaci deniz analari geldi, özellikle kahverengi, alt tarafi kivircik, marula benzeyen... Onun disinda, 80 yasindaki balikçimizin bile bugüne kadar görmedigi, 2 kulaç uzunlugunda, içerisinde kahverengi gözleri olan, 2-3 metre uzunlugunda deniz analari geldi. Bundan kimse bahsetmiyor, ama balikçilar görüyor. Oltaya gidiyorum, deniz anasi çok oldugu için oltayi saliyorsun asagi, inmiyor. Maalesef Marmara’da kirlilik orani yüksek oldugu için deniz anasi çok çabuk ürüyor. Ege ve Akdeniz’de ayni sey olmuyor Çünkü oralarda tuz orani çok daha yüksek ve denizler temiz. Su ânda denizde bana göre tehlikeli bir durum yok. En basitinden deniz bunu kabul etmez, haftada 3 kez balik yiyoruz. Burada bir sey olsa bize olur. Bir yerde Rabbim denizi temizliyor aslinda. Bütün atiklarimizi, bütün pisliklerimizi aliyor. Deniz anasi dedigimiz salya, bütün mikroorganizmalari, bütün bakterileri, hepsini yapistiriyor üzerine, yagmur ve rüzgarla birlikte dibe çökertiyor. 2 ay sonra biz denize ag atmaya baslayacagiz. Salyanin çürümüs halini, gübre olmus halini, derinlerde aga takildigini görecegiz. Rüzgâr essin yeter ki. Bu deniz kendini bir haftada temizler. 15 günde cam gibi olur. Kiyilar tertemiz olmus. Ben geziyorum, ama biraz açiga çikiyorsun yine var" dedi.
Adalar bölgesindeki fay hatlari incelenmeli
Ölen baliklarin gazdan zehirlenerek ölmedigini, solungaçlarina salyanin dolmasi neticesi nefes alamayarak öldügünü anlatan Seyfettin Uçar, "Biz baliga çikiyoruz, aglarimiza çok takiliyor. Agin bir kisminda üst tabakasi var, altta eriyen salya kismi dökülüyor. Bunlarin örneklerini alip gerekli yerlere gönderecegim. Müsilaj denilen sey deniz anasidir. Deniz yüzeyindeki kati görüntünün sebebi bu. Buna yagmurlarla gelen partiküller ve çiçek tozlari da ekleniyor. Deniz yüzeyindeki tabaka günesin etkisiyle sararip bu hâli aliyor. Bunlara Rabbim bir ömür vermis, ama bu aralar çok sik ölüyorlar. Mühim olan deniz analarini eriten sebebin bulunmasi. Acaba fay hatlarindan çikan gazlar ve magma sebebiyle fay hatlarindan bir sicak su çikisi mi var? Bunun arastirilmasi lazim. Meselâ Adalar tarafini arastirmak lazim. Oraya cihazlar koymak lazim ki çikan gazlar ölçülsün. Yoksa bunu kimse ölçemez. Bizim burada en derin yer 108 metre, lakin adalar kismindan geçen fay hatlari üzerinde 1300-1400 metre derinlikler var. Bunlarin arastirilmasi lazim" diye konustu.