Kalite Güvencesi Çalismalari Iyi Uygulama Örnekleri Çalistayi

Trakya Üniversiteler Birligi tarafindan düzenlenen “Kalite Güvencesi Çalismalari Iyi Uygulama Örnekleri Çalistayi”, çevrim içi olarak gerçeklestirildi.

Kalite Güvencesi Çalismalari Iyi Uygulama Örnekleri Çalistayi
Trakya Üniversitesi’nin de üyeleri arasinda bulundugu Trakya Üniversiteler Birligi (TÜB) tarafindan organize edilen çalistay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliginde düzenlendi.

Çalistaya, TÜB üyesi üniversitelerin rektörleri, rektör yardimcilari ile akademik ve idari personeli katildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Süha Özden’in moderatörlügünde gerçeklestirilen çalistay, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Sengörür, Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Namik Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Sahin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’in açilis konusmalariyla basladi.

Çalistayin açilis konusmasini gerçeklestiren TÜB Dönem Baskani Kirklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Sengörür, bilginin çok önemli hale geldigi küresellesen dünyada yüksekögretim kurumlarina önemli vazifeler düstügünü ve devletin koydugu ulusal ve uluslararasi hedeflere ulasmada bu kurumlarin kaliteyi bir sistem haline getirmesiyle mümkün olacagini belirtti.

Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ise Trakya Üniversiteler Birligi’nin kendileri için bir okul gibi oldugunu ifade ederek, “Trakya Üniversiteler Birligi rektörleri ile birlikte yaptigimiz etkinlikler kalite süreçlerimize de olumlu bir sekilde yansiyor. Ayni sekilde basimiz sikistigi zaman abi üniversiteler diyebilecegim Trakya Üniversiteler Birligi üniversiteleri ile sürekli irtibat halindeyiz. Bu anlamda Trakya Üniversiteler Birligi üyesi olmaktan da memnuniyet duydugumuzu ifade etmek isterim” dedi.

Namik Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Sahin de Namik Kemal Üniversitesi’nin akreditasyon çalismalari sürecini anlatarak, bes asamali kalite süreçlerine iliskin bilgiler verdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Tabakoglu: “TÜB artik bir marka olmustur.”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu, Trakya Üniversiteler Birligi’nin Türkiye’nin en iyi çalisan üniversiteler birligi oldugunu vurgulayarak basladigi konusmasinda “Trakya Üniversiteler Birligi en uzun soluklu ve gittikçe artan etkinlikleriyle bir marka olmustur. Pek çok alanda alt çalisma gruplarinin uyum içinde çalistigini, rektörler düzeyinde olumlu çalisildigini ve Türkiye’ye örnek bir birliktelik oldugunu ifade etmek isterim. Bu birlikteligin kalite süreçlerini YÖKAK Baskani Prof. Dr. Muzaffer Elmas’in katilim gösterdigi bir toplantida anlatmak bizim için ayricalik” dedi.

Rektör Tabakoglu, Trakya Üniversitesi’nin kalite süreçlerine iliskin nicel ve nitel verilerin yer aldigi bir sunum gerçeklestirerek üniversitenin kalite konusunda ön plana çikan hususlarini vurguladi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ise kalitenin gönüllülük isi oldugunu vurgulayarak, “Gönüllülük olmadan kaliteyi gerçeklestiremezsiniz. Zorlamayla kalite olmaz. Kalitede örnek almak çok önemlidir. Bilim çok önemli. Etkilenme çok önemli. Dünyadaki bütün gelismelerin kaynaginda bir yerden esinlenme vardir. Sanayi devriminde ulasim ve iletisim imkanlarinin artmasiyla örnek alma, görme yayginlasmistir” dedi.



YÖKAK Baskani Prof. Dr. Muzaffer Elmas: “Paylasma kültürünü gelistirmemiz gerekiyor.”

Açilis konusmalarinin ardindan çalistaya katilan Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Baskani Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Yüksekögretim Kurumlari Kalite Güvencesi Çalismalarinda Iyi Uygulama Örnekleri ve Önemi” adli bir sunum gerçeklestirdi. Elmas, kalitede paylasmanin çok önemli oldugunu vurgulayarak, “Bizim genellikle iyi yaptigimiz seyleri paylasma aliskanligimiz yok. Paylasim kültürünü gelistirmemiz gerekiyor. Çünkü dünyada isler çok çesitlendi. Hepsinin altindan tek tek kalmamiz mümkün degil. Ancak her üniversitenin yaptigi iyi isleri, bizler de alarak ilerleyebiliriz. Bunun baska bir formülü yok. Bu bakimdan bu toplantinin çok önemli oldugunu düsüyorum” diye konustu.

2015 yilindan sonra dünyada hizli bir degisim oldugunu ve bu degisime adapte olmak zorunda olduklarini söyleyen Prof. Dr. Muzaffer Elmas, tüm dünyada uyum ve teknoloji arasindaki açigin kapatilmasi için çalismalar yürütüldügünü, bunun için yetkinligin kazandirilmasi ve bilisim destekli yönetimin gerekli oldugunu ifade etti.

Yakin gelecekteki degisimlere hazirlikli olmak gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bu degisimleri yakalamanin önemini vurguladi. Hedeflerinin dünyayla konusan Türkiye’nin hedeflerine uyumlu bir ajans oldugunu ve bu yolda hizla ilerleyerek uluslararasi anlamda önemli çalismalar gerçeklestirdiklerini belirten Elmas, kalite için gelistirmis olduklari yazilim hakkinda bilgi vererek sunumunu sonlandirdi.

Çalistay, Kalite Güvencesi, Egitim-Ögretim, Ar-Ge, Uluslararasilasma, Toplumsal Katki ve Yönetim Sistemi Üzerine Iyi Uygulama Örnekleri basligi altinda Kirklareli Üniversitesinden Dr. Ögr. Üyesi Ali Mülayim, Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Burçin Bozdoganoglu, Tekirdag Namik Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Bülent Eker, Trakya Üniversitesinden Dr. Ögr. Üyesi Sedef Zeyrekli Yas, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Ögr. Gör. Ergül Söylemezoglu’nun sunumlari ve fikir alisverisleri ile son buldu.
Kaynak: İHA