Izmir'in Su Alti Kültür Mirasini Turizme Kazandiracak Projenin Ilk Etabi Tamamlandi

Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger: 'Foça açiklarinda daha önce bilinmeyen bir batik tespit edildi. Buradan 2 demir savas topu, çesitli amforalar ve mutfak malzemeleri çikarildi'

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Izmir Kalkinma Ajansi (IZKA) arasinda imzalanan protokol kapsaminda Izmir'in su alti kültür mirasini ortaya çikarmak amaciyla yapilan çalismalarin ilk etabi sona erdi.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, ilk etabin tamamlanmasi nedeniyle Izmir'in Foça ilçesinde Vali Yavuz Selim Kösger ve DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar'in katilimiyla program düzenlendi.

Kösger, burada yaptigi konusmada, Izmir'in su alti mirasinin turizme kazandirilmasi ve turizmde yeni bir açilim yapilmasiyla ilgili çalisma yürütüldügünü ifade etti.

Izmir Körfezi ve civarinin deniz alti turizmi açsindan önemli zenginliklere sahip oldugunu belirten Kösger, sunlari kaydetti:

"Turizmi hacimlendirmemiz, boyutlandirmamiz ve 365 güne yaymamiz lazim. Türkiye Cumhuriyeti'nin denizcilik tarihinde önemli islevler görmüs olan Koca Piri Reis Gemisi bugün de önemli bir islev gerçeklestirdi. Foça açiklarinda daha önce bilinmeyen bir batik tespit edildi. Buradan 2 demir savas topu, çesitli amforalar ve mutfak malzemeleri çikarildi. Ilerleyen süreçte hem burayi hem de diger taraflardaki batiklarla ilgili çalismalar yürütülecek. Daha sonraki asamada Izmir'de Deniz Savaslari Müzesi olusturulmasiyla ilgili biz de Valilik olarak katkida bulunacagiz."

- "Ileri su alti teknolojileri kullaniliyor"

Prof. Dr. Nükhet Hotar da 9 ay sürecek 3 etapli projenin ilk asamasini tamamlamaktan mutluluk duyduklarini belirtti.

Izmir Körfezi'nde belirlenen potansiyel alanlara yönelik çalismalarda Birinci Dünya Savasi'ndan kaldigi düsünülen 4 batigin 40 ila 70 metre derinlikte bulundugunu bildiren Hotar, su bilgileri verdi:

"Bu bölgeden sonra Foça ve yakin çevresinin sonar haritalamasi yapildi. Geçtigimiz yil Foça'da tespit edilen Osmanli dönemi batigi üzerinde ayrintili bir belgeleme çalismasi gerçeklestirildi. Batiga ait 2 adet demir savas topu da çikartildi ve bu toplardan birisinde, '173 o?' isaretlerinin yer aldigi tespit edildi. Ayrica saglam durumdaki seramik tabak, sürahi ve testiler de gün yüzüne çikarildi. Bölgedeki batiklarin derin suda bulunmasindan dolayi hocalarimiz çalismalarini çogunlukla ileri su alti teknolojileri kullanarak yürütüyorlar. Ayrica ROV ile stereo-fotogrametrik çalisma yapilarak da buluntularin dagilimi belirleniyor."
Kaynak: AA