HDP Esenyurt Ilçe Binasina Gerçeklestirilen Operasyona Iliskin Iddianame Hazirlandi

HDP Esenyurt Ilçe Binasi’na gerçeklestirilen operasyon sonrasinda tutuklanan HDP Esenyurt Ilçe Baskani Ercan Saglam ve adli kontrol sartiyla serbest birakilan parti yöneticilerinden Dilan Kiliç hakkinda 25’er yila kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

HDP Esenyurt Ilçe Binasina Gerçeklestirilen Operasyona Iliskin Iddianame Hazirlandi
HDP Esenyurt Ilçe Binasi’na gerçeklestirilen operasyon sonrasinda tutuklanan HDP Esenyurt Ilçe Baskani Ercan Saglam ve adli kontrol sartiyla serbest birakilan parti yöneticilerinden Dilan Kiliç hakkinda yürütülen sorusturma tamamlandi.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, 23 Ocak 2021’de Istanbul Il Emniyet Müdürlügü Esenyurt Güvenlik Büro Amirligi görevlilerince yapilan sosyal medya arastirmalarinda, sosyal medya üzerinden bir kullanicinin “Burasi HDP’nin Istanbul Esenyurt ilçe binasi. Gereken yapilmalidir” yazili paylasimi içerisinde HDP yazi ve sembolleri bulunan oda içerisinde Esenyurt Belediyesi logolu bir görevlinin dezenfekte islemi yaptigi ve bu yazi ile semboller arasinda Abdullah Öcalan’in posterleri ile materyalleri oldugu belirtildi. Iddianamede savcilik tarafindan arama ve el koyma talimati verildigi aktarilarak, “Esenyurt Ilçe HDP binasinda yapilan aramada çok fazla sayida örgütsel doküman, afis, resim, tablo ve dijital materyale el koyulmustur” denildi.

Iddianamede olaya konu yerleske içerisinde kapisinda “Viyan (GKM) Naveinda Çanda Ciwana -Gençlik Kültür Merkezi” tabelasinin asili bulundugu oda içerisinde yazili binlerce yasakli veya yasakli olmasa da örgüt ideoloji ve propagandasi içeren yayinin oldugu aktarildi. Kütüphanenin bulundugu oda içerisindeki duvarlarda PKK/KCK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’in portresinin duvara resmedildigi de iddianamede açiklanarak, duvarda kamuflajli bayan örgüt mensubunun resminin islendigi, ayri bir duvarda ise PKK veya PKK’ya bagli diger silahli örgütlerde faaliyet yürüten örgüt mensuplarinin silahli ve kamuflajli çerçeveli resimlerinin bulundugunun tespitine yer verildi.

Iddianamede, aramada el konulan harici disk, hard disk ve bilgisayarlarda ise PKK/KCK terör örgütüne müzahir sahislarca yazildigi degerlendirilen raporlar, terör örgütünün içerisinde faaliyet göstermekteyken öldürülen örgüt mensuplarinin ailelerine karsilik gelen ‘Deger Ailelerine’ iliskin listeler, PKK/KCK-YPG/YPJ terör örgütü simge eden sözde bayraklar ile açik alanda çekilen sivil sahislara ait fotograflar ve PKK/KCK terör örgütü elebasinin fotograflarinin yer aldigi HDP Esenyurt Ilçe Yerleskesi’nde çekilen fotograflarin bulundugunun tespit edildigi belirtildi.

Öte yandan aramalarda ele geçirilen bir defterde örgütsel egitim sürecine iliskin notlamalar yapildigi, devam eden sayfalarda PKK tarihinin evrelerinin yazili oldugu, ve “PKK’de Önder Kadro” ibaresinin yer aldigi da iddianamede belirtildi.

Iddianamede gözaltina alinan HDP Esenyurt Ilçe Baskani Ercan Saglam’in cep telefonu içerisinde örgüt mensuplarinin ailelerine karsilik gelen ‘Deger Aileleri’ adi altinda ismi geçen 58 sahistan 14’ü ile irtibatli oldugunun tespitine yer verildi.

Saglam’in telefonunda çok sayida örgütsel doküman bulundugu da iddianamede aktarildi. Iddianamede ifadesine yer verilen Saglam “Asiri sekilde magdur edildim. Parti binasinda ele geçirilen örgütsel materyallerle benim bir alakam yoktur. “Serbest birakilmayi talep ediyorum. Üzerime atili örgüt üyeligi suçlamasini kesinlikle kabul etmiyorum” dedi.

Iddianamede HDP ilçe yöneticilerinden Dilan Kiliç’in ikametinde yapilan aramada ele geçirilen bilgisayarda ise PKK/KCK terör örgütü elebasinin fotograflarinin yer aldigi, telefonunda yapilan incelemede ise ‘Deger Aileleri’ adi altinda ismi geçen 58 sahistan 4 tanesi ile irtibatinin bulundugu anlatildi. Kiliç iddianamede yer verilen ifadesinde “Üzerime atili suçlamayi kesinlikle kabul etmiyorum. Örgütsel bir etkinlik ya da toplantiya kesinlikle katilmadim. Parti binasinda ele geçirilen suç unsurlariyla hiçbir alakam yoktur. Siyaset Bilimi ögrencisi oldugum için tecrübe kazanmak adina yasal bir partide yöneticilik yaptim. Bunun haricinde illegal hiçbir faaliyette bulunmadim’’ dedi.

Iddianamede Ercan Saglam ve Dilan Kiliç hakkinda ‘terör örgütü propagandasi yapmak’ ve ‘silahli terör örgütüne üye olmak’ suçlarindan 25 yila kadar hapis cezasi talep edildi.
Kaynak: İHA