Çöpten Elde Edilen Enerjiyle Isitilan Serada Yetistirilen Çiçekler Sehri Süslemeye Basladi

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir: 'Kati atiklarimizin neredeyse tamamini degerlendirme noktasinda ciddi mesafe katetmis olduk. Çok verimli bir proje. Türkiye'ye örnek olacak' Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskani Ali Tulumen: 'Aslinda evlerde düsünmeden attigimiz organik atiklarin sehrimizi süsleyen çok güzel çiçeklere dönüstügünü söyleyebiliriz'

FATIH MEHMET KÜRKÇÜ - Samsun'da Kati Atik Düzenli Depolama Sahasinda çöpten üretilen elektrik enerjisiyle isitilan serada yetistirilen çiçekler, parklarda ve bahçelerde toprakla bulusturulmaya baslandi.

Samsun Büyüksehir Belediyesi Kati Atik Düzenli Depolama Sahasi yanina 3 bin metrekare alanda kurulan çevreci sera, atiklardan elde edilen gazla üretilen elektrik enerjisiyle isitiliyor. Bu sayede çevre kirliliginin önüne geçildigi gibi hem ekonomiye büyük katki saglaniyor hem de üretilen çiçeklerle kent güzellestiriliyor.

Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, AA muhabirine, belediye olarak kati atiktan elde edilen enerjiden ciddi gelir sagladiklarini söyledi.

Bu kapsamda en son çöp sahasinda sera kurduklarini belirten Demir, bu tesisin enerjisinin de çöpten elde edildigine dikkati çekti.

Demir, "Atik isidan, seracilik yapiliyor. Ayrica seracilikta kullanilan toprak da atiktan üretiliyor. Dolayisiyla kati atiklarimizin neredeyse tamamini degerlendirme noktasinda ciddi mesafe katetmis olduk. Çok verimli bir proje. Türkiye'ye örnek olacak. Serada üretilen fidanlar piyasada da kullaniliyor. Biz de kullaniyoruz." dedi.

Serada enerji girdi maliyetlerinin sifir oldugunu vurgulayan Demir, çevreci projelere büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Demir, kurduklari ileri biyolojik aritma tesislerinde ortaya çikan çamurun da bu tesiste bertaraf edildigini ve serada kullanildigini kaydetti.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskani Ali Tulumen ise Kati Atik Düzenli Depolama Sahasinda yillik 30 bin hanenin elektrik enerjisini elde edebilecek kapasite olduguna isaret etti.

Üretilen elektrik enerjisinin yani sira atik isi enerjisi olustugunu aktaran Tulumen, bu enerjiyi de yeni kurulan ve henüz tam kapasite çalismayan serada kullandiklarini söyledi.

Tulumen, serada 1 milyon 800 bin süs bitkisi yetistirilebileceginin altini çizerek "Serada ilk etapta 6 farkli bitki türünü yetistirmeye basladik. Atik isiyla seranin iç ortam sicakligini 27 derecede sabit tutarak yillik 600 kilowat saatlik enerjiyi tasarruf etmis oluyoruz. Aslinda evlerde düsünmeden attigimiz organik atiklarin sehrimizi süsleyen çok güzel çiçeklere dönüstügünü söyleyebiliriz." diye konustu.

Park ve Bahçeler Daire Baskani Ekrem Sahin de serada üretilen çiçeklerin yetistirilerek toprakla bulusturuldugunu anlatti.

Kentin güzellesmesi için ekiplerin, peyzaj alanlarinda çiçek dikimine basladigini kaydeden Sahin, "Bu kapsamda kadife, begonya, vapurdumani gibi degisik türleri hem yetistiriyoruz hem de kendi sahalarimiza dikerek pandemi sonrasi insanlarin parklara akin etmeyi bekledigi bu günlerde, vatandaslarimizla bulusturmayi hedefliyoruz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA