Avrupa Sampiyonasi Ilk Kez Kendi Kalesine Atilan Bir Golle Basladi

EURO 2020’nin açilis maçinda Türkiye ile Italya, Roma Olimpiyat Stadi’nda karsi karsiya gelirken, turnuvanin ilk golünü Merih Demiral kendi kalesine atti. Avrupa Futbol Sampiyonasi tarihinde ilk kez turnuvanin ilk golünde bir futbolcu kendi filelerini havalandirdi.

Avrupa Sampiyonasi Ilk Kez Kendi Kalesine Atilan Bir Golle Basladi
EURO 2020’nin açilis karsilasmasinda A Milli Futbol Takimi, Roma Olimpiyat Stadi’nda Italya ile karsi karsiya gelirken, Italya, 53. dakikada mücadelede öne geçen taraf oldu. 53. dakikada sag kanatta topla bulusan ve ceza sahasina giren Berardi’nin ortasinda Merih Demiral, gögsüyle ters bir vurus yaparak topu kendi aglarina gönderdi. Bu gol turnuvadaki ilk gol olurken, Avrupa Futbol Sampiyonasi tarihine de geçti. Bugüne kadar düzenlenen Avrupa Futbol Sampiyonalari, ilk kez bir futbolcunun kendi kalesine attigi golle basladi.



Turnuva tarihinin ilk golü Anatoli Ilyin’den

Avrupa Futbol Sampiyonasi ilk olarak 1960 yilinda düzenlenirken, açilis karsilasmasi Macaristan ile Sovyetler Birligi arasinda oynandi. Avrupa Futbol Sampiyonasi tarihinin ilk golünü, Sovyetler Birligi formasi giyen Anatoli Ilyin kaydetti.

SSCB karsilasmayi 3-1 kazanirken, turnuvayi da sampiyon olarak tamamladi. 1964 Avrupa Futbol Sampiyonasi’nda oynanan ilk maç ise Ispanya ile Macaristan arasindaydi. Ispanya mücadeleyi uzatmalarda kazanirken, turnuvanin ilk golünü Ispanya formasi giyen Pereda kaydetti.



Gol olmayan tek açilis maçi 1968’de oynandi

Avrupa Futbol Sampiyonasi’nda bugüne kadar oynanan açilis maçlarinin yalnizca 1 tanesinde gol atilmadi. 1968 Avrupa Futbol Sampiyonasi, Italya ile Sovyetler Birligi arasinda oynanan mücadele ile basladi.

Karsilasma golsüz esitlikle sonuçlanirken, o dönemde maçlarin eleme usulü olarak oynanmasi nedeniyle, atilan yazi tura sonucunda Italya maçi kazanan taraf oldu. Bu maç, açilis maçlarinda gol atilmayan tek mücadele olarak dikkat çekti. 1972 Avrupa Futbol Sampiyonasi ise Belçika ile Almanya arasinda oynanan karsilasmayla basladi.

Turnuvanin ilk golünü, Almanya formasi giyen Gerd Müller kaydetti.



Açilis golünü 2 farkli oyuncu atti!

1976 Avrupa Futbol Sampiyonasi’nda 2 açilis maçi oynandi. Çekoslavakya ile Hollanda arasinda oynanan maçta ilk golü Çekoslavakya adina Ondrus kaydetti.

Diger açilis karsilasmasinda ise Yugoslavya ile Bati Almanya karis karsiya geldi. Yugoslavya formasi giyen Papivoda, maçtaki ilk golü atan oyuncu oldu. Her iki maçta da ilk goller 19. dakikada atildigi için, turnuvanin ilk golünü 2 farkli oyuncu kaydetmis oldu. 1980 Avrupa Futbol Sampiyonasi, Bati Almanya ile Çekoslovakya arasindaki maçla basladi.

Almanya, Rummennige’nin attigi golle 1-0 kazanarak turnuvaya galibiyetle basladi.

1984’te ise açilis maçinda Fransa ile Danimarka karsi karsiya geldi. Fransa sahadan 1-0 galip ayrilirken, turnuvanin ilk golünü Platini kaydetti.



Ilk gol Roberto Mancini’den

1988 yilinda gerçeklesen Avrupa Futbol Sampiyonasi’nin açilis maçinda Almanya ile Italya karsi karsiya geldi. Turnuvanin açilis golünü, bugün Italya Milli Takimi Teknik Direktörü olarak açilis maçina çikan Roberto Mancini kaydetti.

Mancini’nin golünün ardindan Almanya Brehme’nin ayagindan buldugu golle mücadeleden 1-1’lik beraberlikle ayrildi. 1992 Avrupa Futbol Sampiyonasi’nin açilis maçi ise Isveç ile Fransa arasinda oynandi. Isveç, Jan Eriksson’un golüyle 1-0 öne geçerken Jean-Pierre Papin, Fransa’ya esitligi getiren isim oldu. 1996 Avrupa Futbol Sampiyonasi’nda turnuvanin ilk golü Alan Shearer’dan geldi. Ingiltere ile Isviçre’nin 1-1 berabere kaldigi karsilasmada, esitligi getiren isim ise, Isviçre’nin Türk yildizi Kubilay Türkyilmaz oldu. 2000 yilinda gerçeklesen Avrupa Futbol Sampiyonasi’nin açilis mücadelesi ise Belçika ile Isveç arasinda oynandi. Belçika formasi giyen Bart Goor, turnuvanin ilk golünü atan isim oldu. Belçika, karsilasmayi 2-1 kazandi.

Açilis maçi ve final maçi ayni takimlar arasinda

2004 Avrupa Sampiyonasi’nda hem açilis hem de final karsilasmasinda ayni iki ekip karsi karsiya geldi. Ev sahibi Portekiz, açilis maçinda Yunanistan’la karsilasti. Yunanistan formasi giyen Giorgios Karagounis, turnuvanin ilk golünü atan isim olurken, Yunanistan maçtan 2-1’lik galibiyetle ayrildi ve finalde de rakibini 1-0 yenerek kupayi aldi. 2008 Avrupa Futbol Sampiyonasi’nin açilis mücadelesi, Isviçre ile Çek Cumhuriyeti arasinda oynandi. Vaclac Severkos’un attigi golle Çek Cumhuriyeti karsilasmadan 1-0’lik galibiyetle ayrildi. EURO 2012’nin açilis mücadelesi Polonya ile Yunanistan arasinda oynandi. Turnuvanin ilk golü, Polonya’nin yildizi Robert Lewandowski’nin ayagindan geldi. 2016 Avrupa Futbol Sampiyonasi’nin açilis mücadelesi ise Fransa ile Romanya arasinda oynandi. Turnuvanin açilis golü Olivier Giroud’dan gelirken, Romanya, Bogdan Stancu ile penaltidan esitligi yakaladi. Karsilasmanin 89. dakikasinda Dimitri Payet, Fransa’ya galibiyeti getiren isim oldu.
Kaynak: İHA