ASO Baskani Özdebir, Odanin Meslek Komiteleri Ortak Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi

'Sanayiciler olarak istegimiz, borcu artiran degil, borcu azaltici desteklerin devreye girmesidir' 'Borçlari ve kaldiraci azaltan ve firmalara yeniden sermayelendirme imkani saglayan desteklerin uygulanmasi gerekmektedir'.

Ankara Sanayi Odasi (ASO) Baskani Nurettin Özdebir, sanayiciler olarak borcu artiran degil, azaltan desteklerin devreye girmesini istediklerini belirterek, "Borçlari ve kaldiraci azaltan ve firmalara yeniden sermayelendirme imkani saglayan desteklerin uygulanmasi gerekmektedir." dedi.

Özdebir, Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan'in da katildigi ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantisi'nda yaptigi konusmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle ekonomik yasamin olumsuz etkilendigini söyledi.

Türkiye'de "imalat sanayisi"nin salgin sonrasinda en çok etkilenen sektörlerin arasinda yer aldigina isaret eden Özdebir, KOBI'ler basta olmak üzere önemli üretim ve istihdam kayiplarinin ortaya çiktigini bildirdi.

Özdebir, son dönemde parasal sikilasma politikalarinin amacini realize edemedigini belirterek, açiklanan birinci çeyrek büyüme rakamlarinin sanayi sektörünün tüm olumsuzluklara ragmen ayakta kalmayi basardigini ve büyümenin en önemli tasiyicisi oldugunu ortaya koydugunu dile getirdi.

Son dönemde emtia, ara mal ve yari mamul ürünlerde döviz bazindaki artislarin sanayicinin üretim gücünü önemli ölçüde azalttigina dikkati çeken Özdebir, söyle konustu:

"Kredi kullanarak üretim gücünü korumaya çalisan firmalar, son dönemlerde isletme bilançolarinda ciddi bozulmayla karsi karsiya kalmistir. Diger taraftan daha önce kullanilan kredilerin vadesinin gelmesi de sanayicinin likidite sorunlarinin ortaya çikmasina neden olmustur. Büyüme dinamiklerinde ortaya çikan degisim oldukça önemli olmasina ragmen bunun sürdürülebilirligi daha büyük önem arz etmektedir."

Özdebir, yilin ikinci çeyregindeki güçlü sanayi üretimi beklentisinin baz etkisinden kaynaklanacagini belirterek, "Mevsimsel düzeltilmis aylik veriler sanayi sektöründe bir yavaslamaya isaret ediyor ve üçüncü çeyrekle birlikte ifade ettigim kaygilardan dolayi önemli bir ivme kaybi bekliyoruz. Maliyet kaynakli gelismeler de üreticinin üretim yapma yetenegini ciddi anlamda azaltmaya devam ediyor. Bu gelismeler sonraki çeyreklerde büyüme dinamiklerini olumsuz yönde etkileyebilecektir." ifadelerini kullandi.

- Borç azaltici destek talebi

Son dönemde uygulamaya konulan tesvik ve desteklere dikkati çeken Özdebir, "Sanayiciler olarak istegimiz borcu artiran degil, borcu azaltici desteklerin devreye girmesidir. Bugüne kadar firmalar krediyle ayakta kalmaya çalisti. Bu süreçte düsük faizli kredi ve vergisel tesviklerin devreye girmesi, biz sanayicilerin üretime devam edebilmesi ve büyümenin sürülebilmesi açisindan en önemli sarttir." degerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, salgin sürecinde dünyada ülkelerin firmalara ve tüketicilere sagladigi desteklerin "çizgi üstü" ve "çizgi alti" desteklerden olustuguna dikkati çekerek, çogu gelismis ülkede, OECD ülkelerinde ve yükselen ekonomilerde çizgi üstü desteklerin önemli payinin oldugunu anlatti.

Türkiye’de uygulanan temel destek araçlarinin krediler ve kredi garantileri olduguna isaret eden Özdebir, firmalarin çizgi üstü desteklere ihtiyacinin oldugunu dile getirdi. Özdebir, "Krediler ve kredi garantileri, tek basina uygulandiginda yetersiz olup ancak dogrudan nakit destekleri ve güçlü vergisel desteklerle birlikte uygulandiginda sanayi sektörü sürdürülebilir bir finansman yapisina kavusabilecektir." dedi.

Vergilerle ilgili de degerlendirmede bulunan Özdebir, kurumlar vergisindeki artisin reel sektör firmalarinin finansman zorluklarini artiracagini söyledi.

Özdebir, reel sektörün, krediler yoluyla borçlarinda artis yasandigina dikkati çekerek, söyle konustu:

"Dolayisiyla borçlari ve kaldiraci azaltan ve firmalara yeniden sermayelendirme imkani saglayan desteklerin uygulanmasi gerekmektedir. Dogrudan mali destekler ile sermaye enjeksiyonlari, firmalarin öz sermayesini artirmaktadir. Faizsiz kredi destegi ve güçlü vergisel destekler birlikte saglandiginda sorunlari çözmek mümkün olabilecektir."

Özdebir, ikame para, tamamlayici para ya da sektörel para olarak adlandirdiklari önerinin, piyasalarin rahatlamasini saglayacagini, hazinenin likit dengesini olumlu yönde etkileyecegini ve piyasaya da çarpan etkisiyle önemli katkilar saglayacagini söyledi.

"Sanayi sektörüne verilecek destek, orta ve uzun vadede verimlilik artisina bagli olarak potansiyel GSYH büyüme hizini artiracak, ekonomide genel verimlilik ve istihdam artisini destekleyecektir." diyen Özdebir, desteklerin, verimlilik odakli, büyümeye katkida bulunma potansiyeline sahip firmalari hedeflemesinin önemli bir kriter oldugunu anlatti.

Bu desteklerin orta ve uzun vadede vergi tabaninin genislemesine ve vergi gelirlerinin artmasina da imkan saglayacagini vurgulayan Özdebir, sunlari kaydetti:

"Uygun üretim yapisi hiç süphesiz ithalata bagimliligi giderek azalan, yüksek katma deger üreten ve istihdam odakli bir üretim yapisidir. Sanayilesme, ihracat, verimlilik ve büyüme yaninda basta istihdam artislari yoluyla olmak üzere yoksullugun hafifletilmesi, gelir dagiliminin iyilestirilmesi ve gelismis ülke saflarina katilabilmenin önkosulu olmasi açisindan da en temel toplumsal hedefler arasinda yer almasi ve hatta bunlarin ana eksenini olusturmasi gereken bir amaç olmalidir."
Kaynak: AA