Kocaeli'de Aspir Yag Tesisi Kurulacak

Derince Belediye Baskani Zeki Aygün: 'Tesis hizmete girince vatandaslar belki de üretimini 2 katina çikaracak. Bir yerde bu tesvik olacak'

Kocaeli'de Aspir Yag Tesisi Kurulacak
Kocaeli'nin Derince ilçesinde, çiftçiler tarafindan belediyenin destegiyle alternatif ürün olarak ekilen ve yüksek verim alinan aspirden yag elde edilmesi için tesis kurulacak.

Derince Belediye Baskani Zeki Aygün, AA muhabirine, aspirin çok kurak arazilerde bile yetisen bir bitki oldugunu söyledi.

Aspirin bir çok alanda kullanildigini anlatan Aygün, "Hasat öncesi bu bitkinin çiçegini aliyorsunuz. Gida renklendiricisi olarak dünya piyasasina kilogrami 10 dolardan satabiliyorsunuz. Tohumun yagini çikariyorsunuz, soguk sikma. Soguk sikma zeytinyagindan daha kaliteli. Küspesini tavuk yemi yapiyorsunuz. Sapini da yag için kullaniyorsunuz. Bir tek kökünü kullanmiyorsunuz." diye konustu.

Ilçede çiftçilerin 2019'da 140 dönüme aspir ektigini belirten Aygün, "2020'de mahsulü aldik. Çiftçileri desteklemek açisindan piyasada mahsul 3 liraysa ben çiftçilerden 4 liraya aldim. Bu ürünleri Konya'ya gönderdim ve orada yag haline getirdiler. Bölgenin ismini vererek, 'Tasköprü aspir yagi' dedik." ifadelerini kullandi.

Aygün, olumlu geri dönüslerin ardindan tesis kurmaya karar verdiklerini vurgulayarak, projeyi geçen yil Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'a tanitma imkani buldugunu kaydetti.

Bakan Kurum'un projeyi çok begendigini ve hibe kredi basvurusunun kabul edildigini aktaran Aygün, projeyi genislettiklerini, çiftçileri destelemek açisindan misir kurutma ve süt pastörizasyon tesislerini de kurmaya karar verdiklerini söyledi.

- "Yag tesisinin günlük 300 litrelik kapasitesi olacak"

Aygün, makine alimi için Sanayi ve Teknoloji Bakanligina sunduklari projenin de yakinda sonuçlanmasini beklediklerini belirterek, yaklasik 10 milyon liraya mal olmasi düsünülen 3 tesisin insasinin yil sonunda bitmesini planladiklarini bildirdi.

Yag tesisinin temelini bu ay içinde atmayi planladiklarini vurgulayan Aygün, sunlari söyledi:

"Burada asil amaç hem çiftçiyi kalkindirmak hem istihdami saglamak hem de köyden kente göçü önlemek. O bölgede çiftçilerimizin çocuklari okulu bitirip geliyorlar, kentte asgari ücretle is ariyorlar. Halbuki o toprak bir fabrika, onu bilmiyoruz. Gelecegin en büyük stratejik ürünü, yiyecek ve su. Bunu ögrenmemiz için iki olay yasadik. Biri deprem, herkes ekmek alabilmek için firin aradi, ikincisi pandemi, her yeri kapattik. Iki yeri kapatamadik; market ve firinlar. Bunlar aslinda bizim için gösterge. Dolayisiyla bu gençleri istihdam edelim, hem üretir hem köyüne, topragina sahip çikar."

Misiri kurutmak için Adapazari'na giden çiftçilerin yapilacak tesisle bundan kurtulacagini dile getiren Aygün, "Süt tesisi 5 ton kapasiteli, yag tesisinin de günlük 300 litrelik kapasitesi olacak. Tesis hizmete girince vatandaslar belki de üretimini 2 katina çikaracak. Bir yerde bu tesvik olacak" dedi.

Kaynak: AA