Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti'yle Askeri Is Birligini Ve Yardimini Askiya Aldi

Fransa, Orta Afrika Cumhuriyeti’yle (OAC) askeri is birligi ve yardimini, ülkede yürütülen Fransa karsiti kampanyaya ortak oldugu gerekçesiyle dondurdu.

Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada, Bangui yönetiminin birçok defa siyasi olarak muhalefete ve ülkede büyük bir dezenformasyon kampanyasinin hedefi olan Fransa’ya karsi tutum konusunda verdigi sözleri tutmadigi belirtildi.

Rusya’nin suçlanamayacagi ancak OAC’nin bu kampanyada bir suç ortagi oldugu kaydedilen açiklamada, nisan sonunda Orta Afrika Cumhuriyeti Savunma Bakanliginda bulunan 5 Fransa askeri yardim çalisaninin geri çekildigi, Gabon’daki OAC askerlerine yönelik askeri yardimin askiya alindigi ifade edildi.

Ülkedeki Avrupa Birligi (AB) ile Birlesmis Milletler (BM) askeri misyonlarina destek vermeyi sürdürecegi aktarilan açiklamada, OAC’ye yapilan 10 milyon avroluk bütçe yardiminin da bir sonraki emre kadar donduruldugu vurgulandi.

Açiklamada, OAC halkini dogrudan etkileyen yaklasik 6 milyon avroluk insani yardim projelerinin sürdürülecegi belirtildi.

Ülkede 2012’de patlak veren siddet olaylarina Fransa, 2013-2016'da Sangaris Operasyonu’yla müdahalede bulunmustu.

BM, OAC’ye yönelik silah ambargosundan muafiyet taninan Fransa 2018’de OAC Silahli Kuvvetlerine (FACA) 1400 saldiri tüfegi teslim etmis, birkaç ay sonra da Rusya, Fransa’nin açtigi bu alana girerek FACA’ya silah yardimi yapmis ve ülkeye çok sayida askeri egitmen göndermisti.

Fransa, Rusya’nin OAC’ye gönderdigi askerlerin, Rus parali asker gücü Wagner Grubu'na bagli paramiliterler oldugunu ileri sürerken, Moskova bu iddiayi yalanliyor.

Kaynak: AA