Fransa'da 'Ciddiye Alinmak' Isteyen Psikologlar Gösteri Düzenledi

Fransa’nin baskenti Paris’te yüzlerce psikolog, mesleklerinin yeterince ciddiye alinmadigi gerekçesiyle protesto gösterisi yapti.

Saglik Bakanligi önünde toplanan psikologlar ve psikoloji bölümü ögrencileri, mesleklerinin ciddiye alinmasini, statülerinin taninmasini, saglik hizmetlerine ücretsiz erisim, özerkliklerine saygi duyulmasini, psikoloji hizmetlerine daha fazla yatirim yapilmasini talep etti.

Polisin bakanlik binasindan uzaklasmalarini istedigi göstericiler, bu talebi kabul etmedi.

Psikolog sendikalari, ülke genelindeki bazi kamu hastanelerinin psikoloji birimlerinin bugün grev karari aldigini açikladi.

"Hastalarin hür iradesi için psikologlar ciddiye alinmali", "Biz sizi dinliyoruz siz de bizi dinleyin", "Kara Freud Günü", "Psikologlar kizgin" pankartlari açan göstericiler, sik sik bir agizdan "Bunu bize yapmalarina izin vermeyecegiz." seklinde slogan atti.

- "Hastalarin psikologlara özgür erisimi olmayacak"

Montfermeil Hastanesi bagimlilik biriminde çalisan Sophie ismindeki psikolog, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Fransa meclisinde psikologlarin reçete yazmasini, terapi yöntemlerini belirlemesini engelleyecek yasalar görüsüldügünü belirtti.

Sophie, "Bu yasalar geçerse artik doktorlar reçete yazacak ve psikologlarin yerine karar verecek. Hastalarin psikologlara özgür erisimi olmayacak." dedi.???????

Protestoya katilan psikolog Leopoldine de Ulusal Mecliste görüsülmeye devam eden "Psikologlar Birligi" kurulma fikrine karsi olmadigini ancak böyle bir olusum için öncelikle psikologlarin fikirlerinin alinmasi gerektigine dikkati çekti.

Leopoldine psikologlara kamu hastanelerine ve kurumlarinda daha fazla imkan saglanmasi gerektigini söyledi.

Laure de hükümetin, psikologlarin mesleklerini hangi sartlarda icra etmek istediklerini kontrol etme girisiminde bulundugunu dile getirdi.

Isçi sendikalarinin da destek verdigi gösteri, basin açiklamasinin ardindan sona erdi.

Kaynak: AA