Fransa Cumhurbaskani Macron, Sahel'deki 'Barkhane Operasyonu'nu Sona Erdireceklerini Duyurdu

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Afrika'nin Sahel bölgesinde 2014'ten bu yana devam eden "Barkhane Operasyonu"nu sona erdireceklerini bildirdi.

Macron, G7 zirvesi öncesi düzenledigi basin toplantisinda, ülkesinin bölgedeki askeri varliginin derin bir dönüsümden geçmesinin bir parçasi olarak "Barkhane Operasyonu"nu sonlandiracaklarini belirtti.

Bölge ülkelerinin ordularina destek ve is birligi seklinde bir operasyonu mümkün kilmak için bu kararin alindigini dile getiren Fransa Cumhurbaskani, bu degisimle ilgili takvimin haziran sonunda açiklanacagini ifade etti.

Macron, Fransa'nin askeri olarak 8 yildan fazladir Sahel bölgesinde varlik gösterdigini, çok sayida Fransiz askerinin bu bölgedeki operasyonlarda yasamini yitirdigini hatirlatti.

Amerikali ve Avrupali müttefikleriyle yapilan istisareler sonrasi Sahel'de Barkhane'nin yerini bölge ve Avrupa ülkeleri askerlerinden olusan uluslararasi bir gücün alacagi bilgisini paylasan Macron, "Fransiz ordusu bu gücün bel kemigi olacak." dedi.

Macron, bununla birlikte bölgedeki Fransiz askerlerinin sayisinin azalacagini, bazi üslerin kapatilacagini belirterek bu kararin Çad ve Mali'de yasanan son gelismelerle iliskili olmadiginin altini çizdi.

Fransa, 2013 basinda Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatin ardindan 1 Agustos 2014'te "Barkhane Operasyonu"nu baslatmisti. Günlük maliyeti 1 milyon avro olan Barkhane Operasyonu"nda 5 binden fazla Fransiz askeri görev yapiyor.

Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer tarafindan Afrika'nin Sahel bölgesinde terörle mücadeleye destek için olusturulan "G5 Sahel Gücü" adi verilen 5 bin kisilik ordunun kurulmasina Fransa öncülük etmisti.

Fransiz Barkhane güçleri, Mali'de 3 Ocak'ta düzenledikleri hava saldirisinda 19 sivilin ölümüne yol açmisti.

Kaynak: AA