Çin, Japonya Basbakani Suga'nin Tayvan'i 'Ülke' Olarak Nitelemesi Üzerine Bu Ülkeye Tepki Gösterdi

Çin’in, Japonya Basbakani Yoshihide Suga’nin bir konusmasinda Tayvan’i "ülke" olarak nitelemesi üzerine, Japonya’ya tepki gösterdigi bildirildi.

Hindustan Times’in haberine göre, Japonya Parlamentosunda (Diet) konusan Basbakan Suga, diger ülkelerde uygulanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerinden bahsederken Tayvan’i "ülke" olarak niteledi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Wang Wenbin, Suga’nin ifadelerinin Çin ve Japonya arasinda 1972'de imzalanan ortak bildiri dahil, 4 diplomatik sözlesmeye aykiri oldugunu vurguladi.

Japonya’yi Suga’nin ifadeleri konusunda net bir açiklama yapmaya davet eden Wang, benzer bir olayin tekrarlanmamasini istedi.

Wang, Japonya’yi verdigi sözlere uygun davranmaya davet ettiklerini ifade ederek Çin’in egemenligine zarar verecek söz ve davranislara karsi dikkatli olunmasi konusunda uyardi.

Diger yandan Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Japonya'nin verdigi "vakitli destege" tesekkür ederek Tokyo hükümetini, "ayni özgürlük ve demokrasi degerlerinde israr eden bir ortak" olarak niteledi.

Tayvan ile diplomatik baglarin koparildigi 1972'den bu yana Japon hükümetleri Tayvan’i "bölge" olarak tanimliyordu.

Nisanda ABD Baskani Joe Biden ve Japonya Basbakani Suga'nin katilimiyla düzenlenen zirvenin ardindan yapilan ortak açiklamada, "Tayvan Bogazi'nda baris ve istikrarin önemi"ne vurgu yapilmisti.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de 2. Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta, Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine, Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisim Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapilan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararasi toplumda sadece kendilerinin temsil ettigini savunuyor ve Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA