Çay Ihracatindan Yilin 5 Ayinda 8,5 Milyon Dolar Gelir Elde Edildi

Türkiye'den ocakmayis döneminde 104 ülkeye 2 bin 115 ton çay satildi Belçika, Almanya, ABD, KKTC ve Fransa, çay ihracatindan en çok gelir elde edilen ülkeler oldu DKIB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ahmet Hamdi Gürdogan: 'Çayin, özellikle Avrupa ülkelerinde Türk vatandaslarimiz tarafindan yogun olarak tercih edilmesi ihracata olumlu katki yapiyor'.

GAZI NOGAY - Türkiye'den yilin ilk 5 ayinda gerçeklestirilen çay ihracati, 8 milyon 512 bin dolar kazandirdi.

AA muhabirinin, Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi (DKIB) verilerinden yaptigi derlemeye göre, Ocak-Mayis 2021 döneminde 104 ülkeye 2 bin 115 ton çay ihraç edildi.

Söz konusu ihracattan 8 milyon 512 bin 143 dolar gelir saglandi. Belçika, Almanya, ABD, KKTC ve Fransa çay satimindan en çok gelir elde edilen ülkeler oldu. Bu dönemde Belçika'ya 3 milyon 613 bin 156, Almanya'ya 874 bin 682, ABD'ye 565 bin 805, KKTC'ye 396 bin 645 ve Fransa'ya 386 bin 128 dolarlik çay satildi.

Geçen yildan farkli olarak Lübnan, Çin Halk Cumhuriyeti, Romanya, Litvanya, Sili, Hirvatistan, Uganda, Danimarka, Paraguay, Filipinler, Polonya, Misir, Surinam, Gabon, Yeni Zelanda, Etiyopya, Sudan, Togo, Benin, Bahamalar, Panama, Ispanya, Sierra Leone, Finlandiya ve Filistin'e de bu dönem çay gönderildi.

Yilin ilk 5 ayindaki çay ihracati, 1639 ton çay karsiligi 6 milyon 369 bin 966 dolar kazanç saglanan 2020'nin ayni dönemine göre miktarda yüzde 29, degerde yüzde 34 artti.

Türkiye'den yapilan çay ihracatinin 4 milyon 808 bin 676 dolar kazandiran 1368 tonluk kismi, Rize'den gerçeklestirildi. Geçen yil ayni dönemde Rize'den gerçeklestirilen ihracat miktar bazinda yüzde 21, deger bazinda ise yüzde 26 artis gösterdi.

- "Yeni ürünlerin gelistirilmesi büyük önem tasiyor"

DKIB Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ahmet Hamdi Gürdogan, AA muhabirine, Türkiye'den Belçika'ya giden ürünlerin, lojistik üs olarak buradan tüm Avrupa ülkelerine dagitildigini söyledi.

Çayin, özellikle Avrupa ülkelerinde Türkler tarafindan yogun olarak tercih edilmesinin ihracata olumlu katki yaptigina isaret eden Gürdogan, sunlari kaydetti:

"Özellikle ÇAYKUR'un son yillarda yurt disi fuarlarla yaptigi tanitim çalismalarinin çay ihracatimizin artmasi ve pazar çesitlemesine çok önemli katkisi oldu. Çay ihracatimizin daha üst rakamlara ulasmasi için yeni inovatif ürünlerin gelistirilmesi, her ülke tüketici tercihlerine uygun yeni katma degerli ürünler gelistirilmesi gerekiyor. Bu konuya özel sektörün önem vererek, özellikle yeni ürünlerin gelistirilmesi büyük önem tasiyor."

Kaynak: AA