Bati Akdeniz'in 5 Aylik Ihracati 1 Milyar Dolari Asti

Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi araciligiyla 3 ilden 5 ayda yapilan ihracat, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 41,39 artti Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir: 'Yilin 5 ayinda Türkiye'nin yas sebze ve meyve ihracatinin yüzde 21,7'si Antalya'dan yapildi. Sektör, kentte geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 19,3 büyüdü' Isparta Ticaret Borsasi Baskani Ahmet Adar: 'Tarim, bölgede lokomotif bir sektör. Salgin sürecinde tarim sektöründeki ihracat yüzleri güldürmeye devam ediyor'

HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Örtü alti tarimda söz sahibi olan Antalya'nin da yer aldigi Bati Akdeniz bölgesinden yilin 5 ayinda yapilan ihracat geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 41,39'luk artisla 1 milyar 37 milyon dolara ulasti.

AA muhabirinin, Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB) ve Türkiye Ihracatçilar Meclisi verilerinden yaptigi derlemeye göre, Birligin sorumluluk alanindaki Antalya, Isparta ve Burdur'dan yapilan ihracat, mayista da artmaya devam etti.

32 sektörde 135 ülkeye ürün satisi yapilan bölgeden, mayista yaklasik 200 milyon dolarlik ihracata imza atildi. Geçen yilin ayni ayinda bölgeden 134 milyon dolarlik ihracat yapildigi dikkate alindiginda, bölge dis satiminda yüzde 48,90 oraninda artis oldugu görüldü.

En fazla ihracat yapilan ilk 5 sektör, yas sebze ve meyve, maden ve metaller, agaç mamulleri ve orman ürünleri, kimyevi maddeler ile makine ve aksamlari oldu. 49 milyon 161 bin 774 dolarlik ihracatla yas sebze ve meyve sektörü, her dönem oldugu gibi mayista da ilk sirada yer aldi. Geçen yila göre yaklasik yüzde 5'lik artisin yasandigi sektörü, 42 milyon 208 bin dolarla maden ve metaller sektörü takip etti.

Mayista, agaç mamulleri ve orman ürünlerinde yüzde 144,82'lik artisla 30 milyon 296 bin dolar, kimyevi maddelerde yüzde 43'lük artisla 14 milyon 391 bin dolar ve makine ile aksamlarinda da yüzde 45'lik artisla 10 milyon 196 bin dolarlik dis satim gerçeklesti.

- Ilk 5'te Çin, Özbekistan, Rusya, Almanya ve Romanya var

Bölgede, 1 Ocak-31 Mayis döneminde ise geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 41,39'luk artisla 1 milyar 37 milyon dolarlik ihracata ulasildi.

Bu tutarin 309 milyon 162 bin dolarlik kismini yas sebze ve meyve ürünleri olusturdu. Sektörün yilin ilk 5 ayinda yaptigi ihracatta geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 27,76'lik artis saglandi.

Yas sebze ve meyve sektörünü 197 milyon 740 bin dolarla maden ve metaller, 118 milyon 558 bin dolarla agaç mamulleri ve orman ürünleri, 84 milyon 107 bin dolarla kimyevi maddeler ve yaklasik 72 milyon dolarla makine ve aksamlari takip etti.

Bölgeden en fazla ihracat ise sirasiyla Çin, Özbekistan, Rusya, Almanya ve Romanya'ya yapildi. Çin'e ihracatta yüzde 84,67, Özbekistan'a dis satimda da yüzde 172,39'luk artis dikkati çekti.

- Ihracatta yüzler gülüyor

Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir, AA muhabirine, bölge ihracatinda Antalya'nin önemli bir potansiyele sahip oldugunu söyledi.

Kentte özellikle tarim sektörü ihracatinin yükselisini sürdürdügünü dile getiren Çandir, "Yilin 5 ayinda Türkiye'nin yas sebze ve meyve ihracatinin yüzde 21,7'si Antalya'dan yapildi. Sektör, kentte geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 19,3 büyüdü." diye konustu.

Antalya'da sanayi ve maden sektöründe de güzel gelismeler yasandigini ifade eden Çandir, kentin sanayi ihracatinin yüzde 19,6, maden ihracatinin da yüzde 42,1 arttigini bildirdi.

Isparta Ticaret Borsasi Baskani Ahmet Adar da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sürecinde özellikle tarim sektöründe önemli bir ihracata imza atildigini kaydetti.

Bazi ülkelerde üretimde ve ulasimda yasanan problemlerin Türkiye'nin ihracatini pozitif yönde etkiledigini belirten Adar, "Tarim, bölgede lokomotif bir sektör. Salgin sürecinde tarim sektöründeki ihracat yüzleri güldürmeye devam ediyor." dedi.

Kaynak: AA