Balikesir Büyüksehir Üreticilere Damizlik Koç Dagitti

“Koyunlarda Verimliligi Artirma Projesi” kapsaminda Balikesir Büyüksehir Belediyesi tarafindan Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi üyesi olan üreticilere kura ile yüzde 75 hibeli damizlik koç dagitildi.

Balikesir Büyüksehir Üreticilere Damizlik Koç Dagitti
Balikesir Büyüksehir Belediyesi, geçtigimiz yil oldugu gibi bu yil da “Koyunlarda Verimliligi Artirma Projesi” kapsaminda 50 ila 100 arasinda merinos disi hayvana sahip olan üreticilere yüzde 75 hibe ile damizlik koç dagitiminda bulundu. Koyunlarda verimliligi artirmak, sürülerde kan degisimi saglamak ve bu sayede daha kaliteli sürüler elde etmek amaciyla; Bigadiç, Sindirgi, Susurluk ve Savastepe’de yetistiricilik yapan, Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi üyelerine kura ile Bandirma Koyunculuk Arastirma Enstitüsü’nden temin edilen merinos irki damizlik 165 koç, Baskan Yücel Yilmaz’in katilimiyla gerçeklestirilen törende dagitildi.

2 yilda 259 damizlik koç dagitildi

Geçtigimiz yil iki ilçede 94 koç dagitimi yapildigini, bu yil ise 4 ilçede daha 165 koçun dagitimini gerçeklestirerek toplam 6 ilçede 259 koç dagitildigini söyleyen Kirsal Hizmetler Dairesi Baskani Serkan Akça, “Koyunlarda verim artisina katki sagliyoruz. Bandirma Koyunculuk Enstitüsüne tesekkür ediyoruz, koçlarimiz genetik testleri yapilmis damizlik degeri yüksek hayvanlar oldugundan önemi çok büyük. Amacimiz, Balikesir’in degeri olan koyunculugu en verimli sekilde yapabilmek. Il Tarim müdürlügümüzle yapmis oldugumuz çalismalarla islah edilecek mera alanlarini belirledik ve çalismalara basladik. 6 aydan bu yana 800 dönümün üzerinde mera alanini islah ettik, hedefimiz yilda 2 bin dönüm” dedi.

Balikesir’e yün iplik fabrikasi kurulacak

Bandirma Koyunculuk Arastirma Enstitüsü Müdürü Erdinç Veske, “Koyunculugu gelistirmek adina elimizden geleni yapiyoruz. Koyunun yapagindan da faydalanabilmek adina Enstitü Müdürlügümüz bünyesinde yün iplik fabrikasi kurmaya karar verdik. Yatirimcilarimiz hazir, en kisa zamanda bu fabrikayi aktif hale getirecegiz ve köylümüzden yapagiyi en iyi fiyattan alacagiz” dedi.

Baskan Yavas: Projenin verimi birkaç yil sonra daha çok belli olacak

Kirsali bu kadar yogun olan bir sehirde yapilacak en iyi hizmetlerden birinin üretimi tesvik edici projeleri hayata geçirmek oldugunu dile getiren Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas, “Balikesir kuzu etinde bir marka, bunu büyütmek adina çok güzel bir proje. Bu projenin verimi birkaç yil sonra daha da çok belli olacak. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Yücel Yilmaz’in hayata geçirdigi projelerin halkta bir karsiligi var, kendisini tebrik ediyorum, Balikesir için çok hayirli bir is yaptiniz. Bizim insanimiz çaliskan ve gayretli onlara sadece bir yol haritasi gerekiyor bunu da çok sükür Büyüksehir Belediyemiz gerçeklestiriyor” dedi.

3 ilçeye daha damizlik üretim merkezi kurulacak

Balikesir’in bir tarim sehri oldugunun altini çizerek Balikesir Kuzusu’nun hak ettigi bir nami ve piyasa degerinin varligindan söz eden Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, “ Bu is iyi yaptigimizda her zaman piyasanin tercih ettigi yer oluruz. Kepsut ve Ivrindi ilçelerimize kurdugumuz Balikesir Kuzusu Damizlik Merkezlerinde fiili olarak koyunlarimiza damizlik yetistirmeye basladik, bu uzun soluklu bir proje. 20 ilçemizde uygun olan yerlerde damizlik merkezleri kurmaya devam edecegiz, 3 tanesi planlama asamasinda” dedi.

Baskan Yilmaz: Balikesir kuzusu marka olacak

Bandirma Koyunculuk Arastirma Enstitüsü ile çok güzel bir anlasma yaptiklarini ifade eden Baskan Yücel Yilmaz, “Bizi pozitif yönde destekliyorlar. 1 milyon 300 bin nüfusa sahip Balikesir’de yaklasik 1 buçuk milyon küçükbas hayvan bulunuyor. Tarim Bakanligimiz ile beraber mera alanlarini düzenliyoruz, traktörleri aldik çalismalarimiza basladik. Bu isi el birligiyle yapacagiz. Balikesir çiftçisi, Balikesir Kuzusu hak ettigi degeri bulacak, sehrimizin markasi olacak. Siz üreteceksiniz biz tanitimini yapacagiz. Maliyetlerinizi azaltacak çalismalar yapacagiz ayrica satarken daha çok kazanmaniz için marka degeri olusturacagiz” dedi.

Kaynak: İHA