Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu'nu Mevzuat Hazirlamada Geciktigi Için Dava Etmeye Hazirlaniyor

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birligi (AB) fonlarina hukukunun üstünlügü sarti getirecek mekanizma hakkinda düzenleme hazirlamadigi gerekçesiyle AB Komisyonu'na karsi hukuki süreç baslatma uyarisinda bulundu.

Strazburg'da gerçeklestirilen AP Genel Kurul oturumunda, Birlik fonlarinin hukukun üstünlügü kosuluna baglanmasina yönelik karar tasarisi oylandi.

AB fonlarinin kullanimi ile hukukun üstünlügü arasinda bag kuran mekanizma konusundaki tasari, 506 "evet", 150 "hayir" ve 28 "çekimser" oyla kabul edildi.

Tasarida, hukukun üstünlügü mekanizmasinin AB bütçesi ve kurtarma programindaki fonlari korumak amaciyla hazirlandigi ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmasi gerektigi belirtildi.

AB Komisyonu'nun halen hukukun üstünlügü mekanizmasina yönelik kurallari belirleyecek, mevzuat ve yasal düzenleme hazirlamadigina isaret edilen tasarida, bu durumun AB anlasmalari uyarinca Komisyon aleyhine yasal islem baslatmak için yeterli oldugu belirtildi.

Tasarida, AB Komisyonu'ndan hukukun üstünlügünü ihlal eden bazi üye ülkelerin Birlik fonlarini tehlikeye atmasina karsi hizla tedbir almasi talep edildi.

AP'nin olasi mahkeme islemleri için gerekli hazirliklari derhal baslatacagina dikkat çekilen tasarida, AB Komisyonu yükümlülüklerini yerine getirmeye çagirildi.

Geçen yil, AB fonlarinin dagitiminin "hukukun üstünlügü" ilkesine baglanmasina karsi çikan Polonya ve Macaristan, AB bütçesi ve kurtarma programini engelliyordu.

Iki ülke, bu mekanizmanin kendilerine karsi kullanilacagindan çekindikleri için oy birligi gereken bütçe ve kurtarma programi paketini veto ediyordu.

Almanya, bu konuda uzlasi saglamak üzere taraflar arasinda müzakereler yürütmüs ve sonunda anlasma saglanmisti.

Polonya ve Macaristan, mart ayinda AB fonlarinin dagitiminin hukukun üstünlügü ilkesine baglanmasinin AB anlasmalarina aykiri oldugu gerekçesiyle konuyu AB Adalet Divani'na tasimisti.

Kaynak: AA