Avrupa Merkez Bankasi, Enflasyonda Artisin Devam Etmesini Bekliyor

Avrupa Merkez Bankasi Baskani Christine Lagarde: 'Enflasyonun yilin ikinci yarisinda daha da artmasi bekleniyor' 'Kisitlayici önlemlerin kalkmaya devam etmesiyle birlikte yilin ikinci yarisinda ekonomik aktivitenin hizlanmasini bekliyoruz'.

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde, enflasyon oraninin son aylarda yükseldigini, artisin yilin ikinci yarisinda da devam edecegini söyledi.

Lagarde, ECB'nin politika faiz kararinin ardindan düzenlenen toplantida piyasalardaki son gelismelere iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Avro Bölgesi'nde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda hizlanan asilama süreçleri nedeniyle durumun iyilestigini anlatan Lagarde, ekonomilerin kademeli biçimde geri açilmaya basladigini belirtti.

Lagarde, üretim sektöründe canliligin devam ettigini, hizmet sektöründe de toparlanma basladigini hatirlatarak, "Kisitlayici önlemlerin kalkmaya devam etmesiyle birlikte yilin ikinci yarisinda ekonomik aktivitenin hizlanmasini bekliyoruz." diye konustu.

Tüketici harcamalarinda ve küresel talepte artis ile destekleyici para politikalarinin devaminin ekonomik toparlanmaya destek saglayacagina isaret eden Lagarde, "Enflasyon, son aylarda büyük ölçüde baz etkileri, geçici faktörler ve enerji fiyatlarindaki artis nedeniyle yükselis gösterdi. Enflasyonun yilin ikinci yarisinda daha da artmasi bekleniyor." ifadelerini kullandi.

Lagarde, salgin döneminde uygun finansman kosullarinin korunmasinin belirsizligi azaltacagi, güveni de artiracagini vurguladi.

ECB'nin döviz kurunun enflasyon görünümü üzerindeki etkisini takip edecegine dikkati çeken Lagarde, gerektiginde ellerindeki bütün enstrümanlari kullanmaya hazir olduklarini söyledi.

ECB'nin Avro Bölgesi büyüme beklentilerini yükselttigini anlatan Lagarde, Avro Bölgesi'nde 2021'de yüzde 4,6, 2022'de yüzde 4,7, 2023'te yüzde 2,1 büyüme öngördüklerini ifade etti.

Lagarde, Avro Bölgesi'nde yillik enflasyonun da 2021'de yüzde 1,9, 2022'de yüzde 1,5, 2023'te yüzde 1,4, olarak tahmin ettiklerini belirtti.

ECB'nin bugünkü toplantisinda, faiz oranlarinda ve Pandemi Acil Varlik Alim Programi'nin (PEPP) toplam büyüklügünde degisiklik yapilmadi.

Banka, politika faizini sifir, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit birakirken, toplam 1 trilyon 850 milyar avroluk PEPP'te net varlik alimlarinin Mart 2022'ye ya da Kovid-19 krizi bitene kadar devam edecegini açikladi.

Kaynak: AA