Kanal Edirne, Meriç Nehri'ndeki Taskinlari Önlüyor

Edirne Valisi Ekrem Canalp: 'Saniyede 750 metreküplük su, bu sekilde kent merkezini, Karaagaç bölgesini ve taskin bölgesini etkilemeksizin bir baypas kanali seklinde nehrin alt kisimlarina aktariliyor'.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Meriç Nehri'ndeki taskinlari önlemek amaciyla yapilan Kanal Edirne'nin kentteki afet riskini önledigini söyledi.

Vali Canalp, Edirne Ögretmenevi Sosyal Tesisleri'nde gerçeklesen AFAD'in Il Afet Risk Azaltma Plani (IRAP) tanitim toplantisinda yaptigi konusmada, afetler ortaya çikmadan alinan tedbirlerin, yasanabilecek olumsuzluklari en aza indirdigini söyledi.

Edirne'nin asirlar öncesi tarihine bakildiginda taskin ve sellerin görüldügünü ifade eden Canalp, DSI basta olmak üzere ilgili kurumlarin bu riski azaltmak için çalismalar yürüttügünün altini çizdi.

Taskin riskini azaltmak için hayata geçirilen en önemli projenin Kanal Edirne oldugunu vurgulayan Canalp, sunlari kaydetti:

"Bu proje su anda faal sekilde çalismaktadir ve bitmis durumdadir. Geçen yil ilk tecrübesini de edinmis durumdayiz. Saniyede 750 metreküplük su, bu sekilde kent merkezini, Karaagaç bölgesini ve taskin bölgesini etkilemeksizin bir baypas kanali seklinde nehrin alt kisimlarina aktariliyor."

Kanal Edirne'nin, afetlerden önce alinmasi gereken önlemlere en güzel örneklerden oldugunu dile getiren Canalp, "Çünkü saniyede bin metreküplük sudan sonra taskinlar ortaya çikmaya baslamaktadir. 1400 metreküpü geçtigi zaman da taskinin çerçevesi daha da genislemektedir. Ama saniyede 1700 metreküp su aksa bile 750 metreküplük suyun tahliye ediliyor olmasi, gerçekten de Edirne'nin afet riskini azaltmada çok önemli bir faktördür." ifadelerini kullandi.

Canalp, ilçe, belde ve köylerde siddetli yagislara bagli yasanan sel ve taskinlarin önlenmesi için de gerekli tedbirleri aldiklarini vurguladi.

Afet öncesi önlemlerin titizlikle uygulandigina deginen Canalp, "Yapmamiz gereken dere yataklarinda yapilasmaya kesinlikle izin vermemektir. Var olan yapilarin da sistematik sekilde, uzun vadeli çerçevede bunlarin yer degisikliklerini yapiyor olmaktir. Ayni zamanda dere yataklarinin islah edilmesi. Bu islah, bazi zamanlar beton kanallar seklinde oluyor. Bazi durumlarda tas dolgu seklinde olabiliyor, bazi durumlarda da sadece dere yataginin temizlenmesi oluyor." diye konustu.

- Düzensiz göç hareketliligine karsi önlem aliniyor

Vali Canalp, Edirne'nin, konumu geregi düzensiz göç hareketliligiyle karsi karsiya oldugunu belirtti.

Gerekli önlemleri aldiklarini dile getiren Canalp, söyle devam etti:

"Edirne bu anlamda Türkiye'nin en kritik ili konumundadir. Düzensiz göçmen hareketleri açisindan Edirne, huninin en dip noktasidir. Özellikle düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçis güzergahi olarak kullanmak istedikleri bir il olarak bunu en yogun sekilde yasiyoruz. Bunun için IRAP içerisinde bu konuya özel bir ehemmiyet vermek durumundayiz."

Canalp, deprem ve heyelan afetlerine karsi da tedbirlerin siki sekilde alindigini sözlerine ekledi.

Edirne AFAD Müdürü Ali Altindal ise IRAP kapsaminda yapilan çalismalar hakkinda bilgi verdi.

Edirne'de, geçmiste yasanan afetler göz önünde bulundurularak risklerin belirlendigini ifade eden Altindal, taskin, deprem, düzensiz göç hareketliligi ve heyelanin öncelikli tehlikeler oldugunu ifade etti.

Toplantiya Edirne Vali Yardimcisi Hakan Yavuz Erdogan, Edirne Belediye Baskan Yardimcisi Selçuk Çakir, ilçe belediye baskanlari ve kurum müdürleri katildi.
Kaynak: AA