Kanada'da Basörtüsü Taktigi Gerekçesiyle Bir Ögretmenin Isine Son Verildi

Kanada’nin Quebec sehrindeki bir okulda çalisan ilkokul ögretmenin isine, basörtüsü taktigi gerekçesiyle son verildi. Okul yönetimi, Bill-21 Yasasi nedeniyle baska seçeneklerinin olmadigini belirtti.

Kanada’nin Quebec sehrindeki Chelsea Ilkögretim Okulunda görev yapan 3. sinif ögretmeninin isine, basörtüsü taktigi gerekçesiyle 21 Haziran 2019’da yürürlüge giren Bill-21 Yasasi kapsaminda son verildi.

Bati Quebec Okul Kurulu, Chelsea Ilkögretim Okulundaki 3. sinif ögretmeninin, Bill-21 Yasasi nedeniyle görevden alindigini dogruladi. Okuldaki 3. sinif ögrencilerinin velilerinin, 3 Aralik Cuma günü ögretmenin artik ders vermeyecegini okul tarafindan gönderilen bir e-posta ile ögrendigi ve bazi velilerin, kararin ardindan ögretmene destek olmak amaciyla okul disinda gösteri düzenledigi ifade edildi.

Bati Quebec Okul Kurulu Geçici Baskani Wayne Daly yaptigi açiklamada, "Konustugum Bati Quebeclilerin çogu Bill-21 yasasina karsi, niyetlerimizi ve duygularimizi hükümete bildirdik. Hükümet içindeki egitim sisteminin bir parçasi olarak ilin yasalarina uymak bizim sorumlulugumuzdur” ifadelerini kullandi.

Daly ayrica, kurulun Quebec hükümetine temel insan haklari baglaminda Bill-21 yasasina karsi olduklarini ve yasanin "etik disi" oldugunu aktardigini açikladi.

Kanada’nin Quebec eyaletinde, 21 Haziran 2019’da yürürlüge giren Bill-21 yasasi ile kamu sektörü çalisanlarinin isteyken basörtüsü, haç veya kipa gibi dini içerikli semboller takmasi yasaklanmisti.
Kaynak: İHA