Küresel Piyasalar Omicron Varyantina Iliskin Iyimserlikle Yükseliyor

Küresel piyasalar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda ortaya çikan Omicron varyantina iliskin endiselerin azalmasiyla pozitif bir seyir izliyor.

Omicron varyantinin küresel ekonomik toparlanmayi sekteye ugratacagina iliskin korkularin azalmasiyla dün küresel pay piyasalari alis agirlikli bir seyir izlerken, pozitif seyrin Asya borsalari ile yeni güne de tasindigi görülüyor.

Özellikle New York borsasindaki yükselise teknoloji hisseleri öncülük ederken, S&P 500 ve Nasdaq endeksi son 9 ayin en güçlü günlük yükselisini kaydetti.

Analistler, dün Pfizer'in kullanimdaki asilarin Omicron varyantina karsi kismi koruma sagladigini duyurmasinin pay piyasalarindaki ralliyi destekledigini belirterek, Kovid-19 salginina iliskin haber akisinin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacagini kaydetti.

Çin'de emlak sektörüne iliskin gelismeler ise belirsizligini korurken, Çinli emlak devi Evergrande bazi tahvil ödemelerini hala yerine getirmedi.

Analistler, Evergrande'nin temerrüde düsmesinin beklenen bir sonuç olduguna deginerek, bunun diger sirketleri nasil etkileyecegine iliskin soru isaretlerinin anlasilmaya çalisildigini bildirdi.

Öte yandan, dün ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin videokonferans yöntemiyle Ukrayna ile ilgili görüstü.

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan konuya iliskin açiklamasinda, Biden'in, Putin'e Ukrayna'yi isgal etmeleri durumunda, ABD'nin Ukrayna'ya ve bölgedeki NATO müttefiklerine askeri destegini artiracagini söyledigini ifade etti.

Dün, Kovid-19 salgininda Omicron varyantina iliskin endiselerin azalmasi ile New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 2,07, Dow Jones endeksi yüzde 1,40 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,03 deger kazandi. Bugün endeks vadeli islem kontratlarinda da alicili seyrin hakim oldugu görülüyor.

Avrupa'da ise beklentileri geride birakan makro ekonomik veriler de pay piyasalarindaki yükselisi destekledi. Almanya'da sanayi üretimi aylik yüzde 2,8 artarken, Avro Bölgesi üçüncü çeyrekte yüzde 3,9'luk büyümeyle beklentileri geride birakti.

Bu gelismelerle Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,82, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,49, Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,41 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,91 deger kazandi. Endeks vadeli islem kontratlari yeni güne karisik seyirle basladi.

Asya'da, bugün açiklanan verilere göre Japonya'da Gayrisafi Yurt içi Hasila üçüncü çeyrekte yillik yüzde 3,6 gerileyerek beklentilerin altinda kalirken analistler, söz konusu daralmada Kovid-19 salginindaki kisitlamalarin önemli rol oynadigini belirtti.

Çin'de emlak sektörüne iliskin haber akisi varlik fiyatlarinda oynakligi artirmaya devam ederken, Evergrande'nin borçlarini ödeyememesinin ardindan gayrimenkul sirketi Kaisa Group, Hong Kong borsasinda hissesinin islemlerinin durdurulmasini istedi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,26, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,70 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,40 deger kazanirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yatay seyretti.

Yurt içinde, dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanisa göre yüzde 2,78 deger kazanarak kapanis rekorunu 1.981,04 puana tasidi.

Dolar/TL ise uluslararasi piyasada dün, günü yüzde 2,3 azalisla 13,4973'ten tamamlamasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 13,6290 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün Avrupa Merkez Bankasi Baskani Christine Lagarde'in açiklamalari ve ABD'de JOLTS açik is sayisi verilerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 2.000 ve 2.040 seviyelerinin direnç, 1.920 puanin destek konumunda oldugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

18.00 ABD, JOLTS açik is sayisi

Kaynak: AA