Johnson'in Danismani Stratton 'Noel Partisi Videosu' Nedeniyle Istifa Etti

Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in danismanlarindan Allegra Stratton, geçtigimiz yil yasak olmasina ragmen Basbakanlik’ta düzenlenen Noel partisiyle ilgili saka yaptigi anlarin yer aldigi videonun ortaya çikmasinin ardindan istifa etti.

Johnson'in Danismani Stratton 'Noel Partisi Videosu' Nedeniyle Istifa Etti
Ingiltere’yi sarsan "Noel partisi videosu" istifa getirdi. Geçtigimiz yil Ingiltere’de uygulanan Covid-19 kisitlamalari sirasinda hükümetin önlemlerini küçümseyici sakalar yapan ve Basbakanlikta görevli isimlerin Noel partisine katildigini söyleyen Basbakan Boris Johnson’in danismani Allegra Stratton, görevinden istifa etti. Geçtigimiz yil Aralik ayinda, ülkede ciddi kisitlamarin uygulandigi dönemde çekildigi ortaya çikan bir videoda Basbakan Johnson’in danismanlari olarak Noel partisine katildiklarini söyleyen Stratton, videonun ortaya çikmasindan yaklasik 20 saat sonra istifa etti.

"Hayatim boyunca kullandigim bu sözler için pismanlik duyacagim"

Ingiltere basinina sizan görüntülerde Stratton’un, Covid-19 kisitlamalari hakkinda saka yaptigi ve danismanlarin "peynir ve sarap" esliginde Noel partisine katildigini söyledigi görüldü.

Basina sizan görüntüler hakkinda açiklamada bulunan Stratton, yaptigi saka için "çok üzgün oldugunu" söyledi.

Stratton, "Ingiliz halki Covid-19’a karsi savasta çok büyük fedakarliklar yapti. Basina sizan videodaki yorumlarimin dikkati baska yöne çekmesinden korkuyorum. Söylediklerim, insanlarin uymak için her seyi yaptiklari kurallari hafife aliyor gibi görünüyor ancak amacim asla bu degildi" dedi.

Stratton, "Insanlarin hissettigi öfke ve hayal kirikligini anliyorum. Hayatim boyunca kullandigim bu sözler için pismanlik duyacagim" diyerek kamuoyundan özür diledi. Stratton, "Sevdiklerini kaybeden, kendini herkesten izole eden ve isleriyle mücadele eden hepinizden özür diliyorum ve bu nedenle bugün istifami sundum" ifadelerini kullandi.

Stratton, hükümette çalismanin "muazzam bir ayricalik" oldugunu ve bu süreçte halk için dogru olani yapmaya çalistigini söyledi.

Bu yil Kasim ayinda gerçeklestirilen BM Iklim Degisikligi Konferansinda (COP26) hükümet sözcülügü görevini üstlenen Stratton, bu görevden gurur duydugunu da belirtti.



Johnson da özür dilemisti

Videonun ortaya çikmasindan sonra Basbakan Johnson, özür dileyerek kurallari ihlal eden herkese disiplin cezasi uygulanacagini söyledi.

Downing Street’teki Basbakanlik Ofisinde "her zaman" Covid-19 kurallarina uyuldugunu söyleyen Johnson, bir partinin yapilip yapilmadigiyla ilgili açiklamada bulunmadi.

Skandala yol açan yilbasi partisinin gerçeklestirildigi tarihlerde hükümet, yilbasi partisi yapilmamasi ve gerekli olmadikça iki veya daha fazla kisinin kapali alanda durmasini yasaklamisti.
Kaynak: İHA