Japonya, Pekin 2022'Ye 'Ulusal Menfaatlerine' Göre Resmi Yetkili Gönderecek

Disisleri Bakani Hayasi: 'Japonya evrensel degerlerin Çin'de garanti altina alinmasina önem veriyor'.

Japonya, Pekin 2022 Kis Olimpiyatlarina devlet yetkililerinin gönderilmesi kararinda, potansiyel etkilerin göz önünde bulundurulacagini ve "ulusal menfaatler"in esas alinacagini bildirdi.

ABD'nin Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki insan haklari ihlalleri nedeniyle Pekin 2022 Kis Olimpiyatlari'na diplomatik boykot uygulayacagini açiklamasinin ardindan Japonya'dan da bir açiklama geldi.

Japonya Basbakani Kisida Fumio, düzenledigi basin toplantisinda, Pekin Kis Olimpiyatlarina devlet yetkililerinin gönderilmesi kararinda "ulusal menfaatlere" göre karar vereceklerini söyledi.

Kisida, ülkesinin diplomasisine yönelik potansiyel etkilerinin göz önünde bulundurulacagina dikkati çekerek, "Ulusal çikarlarimiz açisindan kendi kararimizi verecegiz" ifadelerini kullandi.

Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa, "Çesitli faktörlerin kapsamli olarak dikkate alinacagi ve oyunlara yönelik söz konusu karari" hükümetin verecegini belirterek, "Japonya özgürlük, insan haklarina saygi, hukukun üstünlügü gibi evrensel degerlerin Çin'de garanti altina alinmasina önem veriyor" diye konustu.

Kyodo ajansi ABD ile ikili güvenlik ittifaki sürdüren Japonya'nin, gelecek yil ikili diplomatik iliskilerin 50. yildönümünü kutlayacagi en büyük ticari ortagi Çin'e yönelik söz konusu kararin verilmesinde tereddüt yasayabilecegini aktardi.

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, ABD'nin Kis Olimpiyatlari'na diplomatik boykot uygulayacagini açiklamasina iliskin, "Çin, bu tavri esefle karsilamakta ve protesto etmektedir, bu konuda, kararli karsi tedbirleri alacaktir." demisti.

Kaynak: AA