Japonya Ile Filipinler 'Serbest Ve Açik Hint-Pasifik' Is Birligini Ilerletecek

Japonya ile Filipinler, "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesi is birliginin ilerletilmesinde mutabakata vardi.

Filipinler Disisleri Bakani Teodore Locsin ile telefonda görüsen Japonya Disisleri Bakani Hayasi Yosimasa, ikili ve bölgesel gelismeleri ele aldi.

Japon Bakan, Dogu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'nde statükonun degistirilmesine yönelik tek tarafli tesebbüslere siddetle karsi çiktiklarini kaydetti.

Hayasi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19), Mindanao Baris Süreci kapsaminda Filipinler'e saglanan destegin sürdürülecegini bildirdi.

20 dakika süren görüsmede iki bakan, "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesine yönelik somut is birliginin ilerletilmesinde anlasti.

Görüsmede, Japonya-Filipinler Disisleri ve Savunma Bakanlari arasinda 2+2'li müzakerelerin baslatilmasi konusu da ele alindi.

Olagan genel seçimler sonrasi Kisida Fumio kabinesinde aldigi görevi dolayisiyla Japon mevkidasini tebrik eden Locsin, iki ülke iliskilerin gelistirilmesinin önemini vurguladi.

Kaynak: AA