Gastroenteroloji Uzmani Dr. Mustafa Yalçin Açiklamasi 'Bagirsak Sagliginiz Için Kisir Döngüyü Kirin'

Gastroenterolog Dr. Mustafa Yalçin, liften fakir beslenmenin, hareketsiz yasamin, asiri kilolu olmanin kalin bagirsakta (kolon) disariya çikan kesecik (divertükil) olusumuna zemin hazirladigini söyledi. Bu keseciklerin iltihaplanmasinin ameliyata bile götürebilen divertikülit hastaligina yol açtigini belirten Uzm. Dr. Yalçin, “Divertikülit ciddiye alinmasi ve hemen tedaviye baslanmasi gereken bir hastaliktir. Keseciklerin olusmamasi için de dogru beslenme ve egzersizin yer aldigi hayat tarzi benimsenmelidir” dedi.

Gastroenteroloji Uzmani Dr. Mustafa Yalçin Açiklamasi 'Bagirsak Sagliginiz Için Kisir Döngüyü Kirin'


“Siddetli ve tekrarlayan divertikülit ameliyat gerektirebilir”

Kent Hastanesi Gastroenteroloji Uzmani Dr. Mustafa Yalçin, bagirsak sagligini tehdit eden divertikül riskine dikkat çekti. Divertikül denilen keseciklerin en sik olarak kalin bagirsak kasinin zayif bölgelerinde olustugunu, özellikle 40 yasindan sonra yaygin görüldügünü belirten Uzm. Dr. Yalçin, söyle konustu: “Divertikül görülme sikligi 50 yas üzerinde yüzde 30, 80 yas üzerinde yüzde 70’e çikar. Nadiren sorunlara yol açar. Ancak bu keselerin bir ya da daha fazlasi herhangi bir nedenle iltihaplandiginda ise siddetli karin agrisi, ates, mide bulantisi gibi sikayetlerle kendini gösterir. Yani divertikülit hastaligina neden olur. Divertikülit hafif ya da siddetli olabilir. Hafif divertikülit, dinlenmeyle, diyet degisikligi, antibiyotikle tedavi edilebilirken siddetli ve tekrarlayan divertikülit ameliyat gerektirebilir.”

“Yüksek lifli besinler tüketilmeli”

Divertikülin kesin nedeninin bilinmedigini, genellikle yüksek lifli besinler tüketilmemesinin risk faktörü olarak gösterildigini kaydeden Uzm. Dr. Yalçin, “Liften fakir beslenme tarzinda kalin bagirsakta diski sertlesir. Diskinin rektuma ilerleyebilmesi zorlasir ve kalin bagirsakta basinç artar. Ve bu basinç artmasina bagli olarak da özellikle kolonun alt kisminda kesecikler ortaya çikar. Bunlar iltihaplandiginda da divertikülit gelisir. Divertikülit gelisme riskinin basinda kisinin yasi gelir, görülme sikligi yasla birlikte artar. Kabizlik ciddi risk faktörüdür. Kabizliga karsi liften zengin beslenmek, yani sira bol su tüketmek, düzenli egzersiz yapmak gerekir. Asiri kilolu olmak da divertikülit gelisme olasiligini artirir. Kullanilan bazi ilaçlar divertikülit riskini artirirken, sigara içenler de içmeyenlere göre daha çok tehdit altindadir. Özetle; divertikülit ciddiye alinmasi ve hemen tedaviye baslanmasi gereken bir hastaliktir. Keseciklerin olusmamasi için de dogru beslenme ve egzersizin yer aldigi hayat tarzi benimsenmelidir” dedi.

Kaynak: İHA