Fitch, Küresel Ekonomiye Iliskin Büyüme Tahminlerini Düsürdü

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda, dünya ekonomisine iliskin 2021 yili büyüme tahminini yüzde 6'dan yüzde 5,7'ye çekti Raporda, küresel ekonominin 2022 yili büyüme beklentisinin de yüzde 4,4'ten yüzde 4,2'ye düsürüldügü kaydedildi.

Uluslararasi kredi derecelendirme kurulusu Fitch Ratings, küresel ekonomiye iliskin 2021 yili büyüme beklentisini yüzde 6'dan yüzde 5,7'ye düsürdü.

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun aralik sayisini yayimladi.

Küresel ekonomiye iliskin büyüme tahminlerinin düsürüldügü raporda, dünya ekonomisinin bu yil yüzde 5,7 ve 2022'de yüzde 4,2 büyümesinin beklendigi kaydedildi. Fitch, eylül ayinda açikladigi tahminlerinde küresel ekonominin 2021'de yüzde 6, 2022'de ise yüzde 4,4 büyüyecegini öngörmüstü.

Raporda, asagi yönlü revizyona ragmen küresel ekonominin 2021 yili büyüme beklentisinin 1973'ten bu yana en hizli büyüme oranina isaret ettigi belirtilerek, küresel ekonomisinin "stagflasyondan" çok uzakta oldugu ifade edildi.

Geçen yil boyunca küresel toplam talepteki güçlü toparlanmanin, üretimde esit bir iyilesme ile karsilanmadigi belirtilen raporda, arz darbogazlarinin reel gayrisafi yurt içi hasilanin (GSYH) bu yilin üçüncü çeyreginde beklenenden daha az artmasina, fiyatlarin ise beklenenden fazla yükselmesine neden oldugu aktarildi.

- ABD ekonomisinin büyüme tahminleri asagi yönlü revize edildi

Raporda, sanayi üretiminde son dönemde yasanan tedarik zinciri aksamalari nedeniyle ABD, Almanya ve Japonya gibi ekonomilerin bu yila iliskin büyüme tahminlerinin düsürüldügü kaydedildi.

ABD ekonomisinin 2021 yili büyüme tahminin yüzde 6,2'den yüzde 5,7'ye çekildigi belirtilen raporda, ülkenin 2022 yili büyüme beklentisinin ise yüzde 3,9'dan yüzde 3,7'ye düsürüldügü bildirildi.

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin 2021 yili büyüme tahminin de yüzde 5,2'den yüzde 5'e indirildigi, 2022 yili büyüme tahminin ise degisim göstermeyerek yüzde 4,5 seviyesinde tutuldugu aktarildi.

Fitch'in raporunda Çin ekonomisinin ise 2021'de yüzde 8 ve 2022'de yüzde 4,8 büyümesinin beklendigi bildirildi.

- Enflasyon beklentilerinde artis

Mart ayindan bu yana küresel tüketim mallarinin fiyatlarindaki keskin artisin özellikle ABD'de saglanan tesviklerin körükledigi mal talebindeki artisi yansittigina isaret edilen raporda, mal fiyatlarinin 2022'de istikrar kazanmasinin beklendigi ifade edildi.

Raporda, enflasyon tahminlerinde yaygin olarak yukari yönlü revizyonlar yapildigi belirtilerek, enflasyon baskilarinin artmasi ihtimalinin yükselmesinin merkez bankalarini tedirgin ettigi aktarildi.

Enflasyonun bir kamu endisesi haline geldigi ve enerji fiyatlarindaki soklarla daha da güçlendigine dikkat çekilen açiklamada, enflasyon beklentilerinin arttigi kaydedildi.

Raporda, yüksek enflasyonun politika gerilimlerini artirdigina isaret edilen raporda, "Kovid-19'un Omicron varyanti, büyüme için asagi yönlü risk olusturuyor, ancak arzi olumsuz yönde etkileyerek daha fazla fiyat artisina neden olabilir ve merkez bankalarinin normallesmeyi geciktirmesi durumunda risk anlamina gelebilir." degerlendirmesi yer aldi.

- Enflasyon küresel para politikasi normallesmesini hizlandiriyor

Küresel enflasyon sokunun ölçegi ve uzun süredir devam etmesinin çogu tahminciyi ve merkez bankasini sasirttigi belirtilen raporda, küresel para politikasi normallesmesinin baslangicini öne çektigi aktarildi.

Raporda, enflasyonun küresel para politikasi normallesmesini hizlandirdigi vurgulanarak, ABD Merkez Bankasinin (Fed) Eylül 2022'de ve Ingiltere Merkez Bankasi'nin (BOE) bu ayin sonunda faiz oranlarini artirmasinin beklendigi ifade edildi.

Para politikasi tepkilerinin daha farkli hale geldigine isaret edilen raporda, Avrupa Merkez Bankasinin (ECB) faiz oranlarini 2023'e kadar sabit tutmasinin muhtemel oldugu kaydedildi.

ABD dolarinin daha da güçlenmesinin beklendigine dikkat çekilen raporda, daha güçlü bir dolar ve daha zayif Çin büyümesinin 2022'de emtia fiyatlari üzerinde baski olusturabilecegi, gelisen piyasa ekonomileri üzerindeki baskiyi artirabilecegi ifade edildi.
Kaynak: AA