Çin'de Elektrik Üreticilerinin Kömür Stoklari Son 2 Yilin En Yüksek Seviyesine Ulasti

Çin'de kömürden elektrik üreten santrallerin stoklarinin son 2 yilin en yüksek seviyesine ulastigi bildirildi.

Caixin'in haberine göre, Çin Elektrik Konseyi (CEC), elektrik üreticilerinden derledigi bilgilerle hazirladigi haftalik raporda, stoklarin aralik ayinin ilk haftasinda 107,26 milyon tona ulastigini belirtti.

Raporda, santralleri 21,1 gün çalistirabilecek miktardaki stoklarin, son 2 yilin en yüksek seviyesine eristigi kaydedildi.

Stok miktari ekim sonunda 15,5 gün yetecek düzeydeydi.

Çin'de elektrik üretiminin yüzde 56'si kömürle çalisan termik santrallerden saglaniyor. Ülke küresel fiyatlarinin yükselmesiyle kömüre bagli enerji üretiminde yasadigi sikintiyi, son aylarda arz ve stoklari artirarak hafifletmeye çalisiyor.

Ülkede artan fiyatlar nedeniyle kömür arzinda ve buna bagli elektrik üretiminde sikintilar yasanmisti. Üreticiler, girdi maliyetinin zarar edecek oranda artmasi nedeniyle elektrik arzini durdurmak zorunda kalmis, bu sebeple eylülde Çin ana karasindaki 31 eyalet ve bölgenin 20’sinde aralikli elektrik kesintileri meydana gelmisti.

Hanehalki elektriginin büyük ölçüde kömürle çalisan santrallerden saglandigi kuzeydogu eyaletlerinde çok sayida kentte habersiz enerji kesintileri yasanmis, iç, güney ve dogu eyaletlerinde birçok fabrika ve imalathaneye kesintili elektrik verilmesi üretimde aksamalara yol açmisti.

Kesintiler nedeniyle Apple ve Tesla gibi büyük küresel sirketlerin yani sira küresel imalat zincirlerinde önemli rolü olan çok sayida küçük ve orta ölçekli isletme, üretime ara vermek zorunda kalmisti.

Çin'in ekonomik planlama organi Ulusal Kalkinma ve Reform Komisyonu (NDRC), kömür madenlerine dördüncü çeyrekte tam kapasite çalisarak günlük kömür üretimini 12 milyon tona çikarma talimati vermisti. Komisyon, kömür üretiminin 10 Kasim'da 12 milyon 50 bin tona çikarak belirlenen hedefe ulastigini duyurmustu.

Çin Kömür Tasima ve Dagitim Birligi de elektrik santrallerindeki kömür stoklarinin 24 Ekim haftasinda, eylül ayi sonuna göre 17 milyon ton artisla 95,69 milyon tona ulastigini açiklamisti.

Kaynak: AA