Çekya Hükümeti, Polonya-Belarus Sinirina Asker Gönderiyor

Çekya hükümeti, Polonya-Belarus sinirinda devam eden göçmen sorununa yönelik Polonya tarafina destek amaciyla bölgeye 150 asker gönderme karari aldi.

Çekya Hükümeti, Polonya-Belarus Sinirina Asker Gönderiyor


Çekya Savunma Bakani Lubomir Metnar, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada Çekya’nin Polonya-Belarus sinirinda devam eden göçmen sorununun önlenmesine yardimci olmak amaciyla 150 Çek askerinin 180 gün süreyle sinira gönderilmesi yönünde karar alindigini duyurdu. Bakan Metnar, bunun maliyetinin 86 milyon kron (yaklasik 3,4 milyon Euro) olacagini belirtirken, önerinin henüz meclisin her iki kanadinda onaylanmadigini ifade etti.



Hükümetin aldigi karar, Temsilciler Meclisi ve Senato’da oylamaya sunulduktan sonra yürürlüge girecek. Alinan karari, kurulacak yeni hükümette bulunan 5 partinin destekledigi ögrenildi. 53. Harp Alayi, 102. Kesif Taburu ve 533. Taburdan seçilecek olan askerlerin Noel’den önce Polonya-Belarus sinirina gitmesi beklenirken, sinirdaki demiryolu tamiri, bariyer ve duvar örme gibi mühendislik islerinde çalisacaklari kaydedildi. Çek askerleri dogrudan göçmenlerle temas kurmayacak.

“Avrupa Birligi buna daha fazla tahammül edemez”

Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan Basbakan Andrej Babis, “Çekya, Polonya-Belarus sinirinin korunmasina aktif olarak katilacak olan Büyük Britanya ve Estonya ile birlikte üçüncü Avrupa ülkesidir. Hükümetin, cumhurbaskaninin ve siyasi partiler ile onlarin temsilcilerinden olusan parlamentonun, Çekya’nin bu krizi önlemeye yardimci olmasi konusunda hemfikir olmalari memnuniyet vericidir” dedi.

Çekya Disisleri Bakani Jakub Kulhanek ise yaptigi açiklamada, “Alexandr Lukasenko rejimi, Avrupa Birligi’ne baski yapmak için yasa disi göçü kötüye kullaniyor. Polonya’nin yardimimiza ihtiyaci var. Avrupa Birligi buna daha fazla tahammül edemez. Gereken neyse yapilacaktir” ifadelerini kullandi.

Polonya-Belarus sinirindaki göçmen sorunu

Çogunlugu Orta Dogu ülkelerinden olmak üzere Avrupa’ya göç etme umuduyla Belarus’e gelen göçmenler, ilk olarak Polonya’ya geçebilmek için Belarus-Polonya sinirinda aylardir bekleyislerini sürdürüyor. Avrupa Birligi (AB), Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko rejimini, kriz yasayan ülkelerdeki insanlari Belarus’a çekip sonrasinda da AB sinirlarina göndermekle suçluyor. AB’ye göre Lukasenko rejimi, göçmenleri Polonya sinirina göndererek AB’nin Belarus’taki insan haklari ihlalleri nedeniyle uyguladigi yaptirimlara misilleme yapiyor.

Polonya hükümeti yil basindan bu yana Polonya-Belarus sinirindaki muhafiz ve polislere yardim amaciyla yaklasik 15 bin askeri sinira gönderirken, Ingiltere 155, Estonya ise 150 asker ile Polonya’ya destek veriyor.
Kaynak: İHA