Çankiri'da 112'Ye Yapilan Çagrilarin Yüzde 75 Asilsiz Ihbar

Çankiri Valiligi tarafindan yapilan açiklamada, Çankiri 112 Acil Çagri Merkezi’ne yapilan 185 bin çagrinin yüzde 75’inin asilsiz oldugu duyuruldu.



Çankiri Valiligi tarafindan Çankiri 112 Acil Çagri Merkezi’ne yapilan çagrilarla ilgili genelge yayimlandi. Genelgede, 21 Ocak 2021 tarihinde kurulan Çankiri 112 Acil Çagri Merkezi tarafindan yaklasik 185 bin çagrinin karsilandigi ve gelen çagrilarin yüzde 75’inin asilsiz oldugu belirtildi. Yapilan asilsiz ve gereksiz çagrilarin hizmetin aksamasina sebep oldugunun ifade edildigi açiklamada, asilsiz ihbarlarin zamaninda müdahaleyi geciktirerek, vatandasin muhtemel can ve mal kaybi yasamasina sebep olabilecegi belirtildi.

“412 TL idari para cezasi verilir”

112 Acil Çagri Merkezi’ndeki hizmetin asilsiz ve gereksiz ihbarlardan etkilenmemesi için yeni düzenlemeler yapilarak, asilsiz ihbarda bulunanlarin idari parasi ile cezalandirildiginin ifade edildigi açiklamada su ifadelere yer verildi:

“Vatandasimiza hizli ve kaliteli hizmet verme amacimizi olumsuz etkileyen bu durumlarla etkin mücadele için Valiligimizce birtakim düzenlemelerin yapilmasi uygun görülmüstür. 5326 sayili Kabahatler Kanunu’nun ‘Idari Yaptirimlar’ baslikli üçüncü bölümünün 16. maddesinde yaptirim türleri; idari para cezasi ve idari tedbirler olarak belirlenmis, ‘Karar Verme Yetkisi ve Kanun Yollari’ baslikli dördüncü bölümde yer alan 22. maddenin 2. fikrasinda ‘Kanunda açik hüküm bulunmayan hallerde ilgili kamu kurum ve kurulusunun en üst amirinin idari yaptirim karari vermeye yetkili oldugu’ belirtilmistir. ‘Asilsiz Ihbar’ baslikli 42/A maddesinde ise ‘112 Acil Çagri Merkezini asilsiz ihbarda bulunmak suretiyle mesgul ettikleri tespit edilen kisilere bu kanuna göre il valilikleri tarafindan 2021 yili için 412 TL idari para cezasi verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki kati olarak uygulanir.’ hükmü bulunmaktadir. Kanunda yer alan idari para cezasi, her takvim yili basindan geçerli olmak üzere o yil için belirlenen yeniden degerleme oraninda artirilmak suretiyle uygulanmaktadir.”

“112 Acil Çagri Hattini gereksiz yere mesgul edenler hakkinda Valiligimizce idari yaptirim uygulanacaktir”

“Yukarida açiklanan hükümler dogrultusunda asilsiz ihbar disinda kalan (taciz, küfür içerikli konusma, müzik dinletme, sessiz çagri, arayip kapatma vb.) gereksiz aramalarla 112 Acil Çagri Hattinin mesgul edilmesi, çagri alici personelin görevini yapmasinin engellenmesi, çalisma veriminin düsürülmesi ve acil yardim hizmetinin sunulmasinda zaman ve kaynak kaybina neden olan aramalar, 5442 sayili Il Idaresi Kanunu’nun 9/Ç, 11/C ve 66. maddelerine istinaden 5326 sayili Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinde düzenlenen ‘Emre Aykiri Davranis’ kapsaminda degerlendirilerek 112 Acil Çagri Hattini gereksiz yere mesgul edenler hakkinda Valiligimizce idari yaptirim uygulanacaktir. Ayrica fiilleri 5237 sayili Türk Ceza Kanunu kapsamina girenler hakkinda Cumhuriyet Bassavciligina suç duyurusunda bulunulacaktir. Bu genelge, ilgili kurumlara emir mahiyetinde olup; Ilimiz kamuoyuna önemle duyurulur.”
Kaynak: İHA