Avustralya, Pekin Kis Olimpiyatlari'na Diplomatik Boykot Uygulayacak

Avustralya Basbakani Scott Morrison, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve diger bölgelerdeki insan haklari ihlalleri nedeniyle 2022 Pekin Kis Olimpiyatlarina diplomatik boykot karari aldiklarini bildirdi.

Kararla ilgili açiklamada bulunan Basbakan Morrison, gelecek yil subat ayinda Pekin'de yapilacak Kis Olimpiyat Oyunlarina Avustralyali yetkililerin katilmayacagini, ancak sporcularin oyunlara katilacaklarini söyledi.

Iki ülke arasindaki son yillarda yasanan diplomatik anlasmazliklar göz önüne alindiginda boykot kararinin "sasirtici olmadigini" söyleyen Morrison, Avustralya'nin sürekli olarak gündeme getirdigi Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan haklari ihlalleri gibi sorunlari konusmaktan mutlu olacagini ancak Çin hükümetinin buna yanasmadigini belirtti.

Morrison, "Sincan'daki insan haklari ihlalleri ve Avustralya'nin sürekli olarak gündeme getirdigi diger birçok konu var. Çin hükümetiyle bu konular hakkinda konusmaktan çok memnun ve çok mutlu oluruz. Bizim tarafimizda bunun gerçeklesmesine hiçbir engel yok." ifadelerini kullandi.

Karari Avustralya’nin çikarlari dogrultusunda aldiklarini ve Pekin yönetiminin oyunlari boykot eden ülkelere karsi ek yaptirimlar uygulayacagini açiklamasini kabul edilmez olarak degerlendiren Morrison, bunun için hiçbir neden olmadigini sözlerine ekledi.

- Muhalefetten boykot kararina destek

Avustralya’da ana muhalefette bulunan Isçi Partisi Sözcüsü ve Gölge Disisleri Bakani Senatör Penny Wong, hükümetin kararini desteklediklerini açikladi.

Çin’deki insan haklari ihlallerine dikkat çeken Wong, "Uygurlara ve diger etnik ve dini azinliklara yönelik olanlar da dahil olmak üzere Çin'de devam eden insan haklari ihlalleri ve tenisçi Peng Shuai'nin tedavisiyle ilgili sporcularin güvenligi konusunda derin endiselerimiz var." sözlerini kullandi.

Avustralya Olimpiyat Komitesi (AOC), diplomatik seçeneklerin hükümetin meselesi oldugunu ve siyaset ile sporun ayrilmasi gerektigini söyleyerek sporcularin oyunlarda yarisabilmesi kararini memnuniyetle karsiladiklarini duyurdu.

AOC Üst Yöneticisi Matt Carroll, "Spor, dünyayi bir araya getirmek, dünyanin dört bir yanindan sporculari bir araya getirmek için bir firsat. Biz siyaset dünyasiyla ilgilenmiyoruz." dedi.

Amerika Birlesik Devletleri’nin, Pekin Kis Olimpiyatlari'na diplomatik boykot uygulanacagini açiklamasinin ardindan, Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Cao Licien, ABD’nin boykot kararina karsi ülkesinin "kararli karsi tedbirler alacagini" açiklamisti.

Kaynak: AA