Almanya Açiklamasi Fas Ile Çikarlarimiz, Iyi Diplomatik Iliskilere Geri Dönmektir

Almanya, Fas ile yeniden geleneksel ve genisletilmis diplomatik iliskilere dönülmesinin, iki ülkenin de çikarlarina oldugunu duyurdu.

Almanya'nin Rabat Büyükelçiliginin sosyal medya sayfasindan yapilan açiklamada, daha önceden oldugu gibi geçmis birkaç gün içinde de çesitli sekillerde Fas ile Almanya iliskilerine dair yalan haberlerin yayinlandigina dikkat çekildi.

Açiklamada, son olarak Alman istihbarati ile hiçbir sekilde iliskisi olmayan Isviçreli bir arastirmaci Isabelle Werenfels'e ait bir istihbarat raporuna iliskin yalan haberlerin var oldugu kaydedildi.

Son günlerde sosyal medya ve bazi basin organlarinda dolasan haberlerin gerçege dayanmadigi ifade edilen açiklamada, söz konusu haberlerin neler olduguna dair bilgi verilmedi.

Büyükelçilik, açiklamasinda "Fas Kralligi, federal hükümet açisindan Almanya için çok önemli bir ortaktir. Almanya, gelecege esit temelde bakan bir ortakliga hazirdir. Almanya, Fas ile Israil arasindaki iliskilerin normallesmesini memnuniyetle karsilamaktadir." ifadelerine yer verildi.

Almanya ile Fas'in çikarlariinin, iyi diplomatik iliskilere geri dönmek olduguna vurgu yapildi.

Fas Disisleri Bakani Nasir Burita, 4 Aralik'ta Danismanlar Meclisi üyeleri ile yaptigi görüsmede, "Fas'in Almanya ile mevcut iliskileri, netlik ve mütekabiliyet mantigina göre çalisma ve çaba gerektiriyor." açiklamasinda bulunmustu.

Fas yönetimi, Almanya'nin Bati Sahra konusundaki tutumu ve Fas'i Libya konusundaki toplantiya davet etmemesi sebebiyle, 6 Mayis'ta Berlin Büyükelçisi Zuhur el-Alevi’yi istisare etmek için geri çagirmisti.

Büyükelçinin geri çagrilmasindan iki ay önce de Fas, Almanya'nin Rabat Büyükelçiligi ile iliskileri kestigini açiklamisti.

Kaynak: AA