ABD, 'Rusya'ya 2014'Te Uygulamadigimiz Yaptirimlari Uygulamaya Haziriz'

Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesine yönelik endiseler hakkinda açiklama yapan ABD’li Ulusal Güvenlik Danismani Jack Sullivan, isgal durumunda ABD’nin Rusya’ya "2014 yilinda uygulamadigi yaptirimlari uygulayacagini" söyledi.

ABD Baskani Joe Biden ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in video konferans görüsmesinin ardindan basin toplantisinda konusan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani Jack Sullivan, Rusya’nin Ukrayna sinirlarinda fazla sayida askeri güç bulundurmasi ve ülkeyi isgal edecegine yönelik endiseler karsisinda ABD’nin tutumuna yönelik açiklamalarda bulundu. Sullivan yaptigi açiklamada, Rus Devlet Baskani Putin’in Ukrayna’yi isgal etme konusunda "henüz bir karar verdigine inanmadigini" söyledi.



Sullivan, ABD Baskani Biden’in Putin ile toplantisinin ardindan Ingiltere, Fransa, Almanya ve Italya liderleri ile görüsme gerçeklestirdigini ve Persembe Ukrayna Devlet Baskani Volodymyr Zelenskiy ile görüsecegini belirtti.

ABD: "Ekonomik önlemlerle karsilik verecegiz"

Sullivan yaptigi açiklamada, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi halinde Beyaz Saray’in ABD’li ve Avrupali müttefikleri ile Rusya’ya ekonomik önlemlerle karsilik verecegini söyledi.

Sullivan, ABD’nin herhangi bir beklenmedik durumla basa çikmaya hazir oldugunu söyleyerek, gerekirse ABD’nin "2014’te Rusya’ya uygulanmadigi yaptirimlari gerçeklestirecegini" ifade etti.

Sullivan, isgal durumunda ABD’nin Ukrayna’ya savunma destegi saglayacagini ve NATO’nun dogu cephesindeki müttefiklerine askeri destegi artiracagini söyledi.



Sullivan toplantiyla ilgili olarak, "Baskan Biden’in bugün yaptigi sey, Rusya isgal etmeyi seçerse, bunun Rusya için sonuçlarini çok net bir sekilde ortaya koymakti" dedi.

Sullivan, Biden ile Putin arasindaki görüsmeyi "faydali bir toplanti" olarak nitelendirerek, ABD’nin nerede durdugunu belirtmede ve ilerleyen süreci belirlemede faydali oldugunu söyledi.



Daha önce Beyaz Saray tarafindan yayinlanan Biden ve Putin arasindaki görüsme özetine göre, eger Rusya isgalde bulunursa ABD’nin buna "ekonomik yaptirimlarla yanit verecegi belirtildi. Yapilan açiklamada, Biden’in Ukrayna egemenligine ve toprak bütünlügüne verdigi destegi yineledigi, iki ülke arasindaki gerilimi azaltma ve diplomasiye dönüs çagrisinda bulundugu aktarildi.
Kaynak: İHA