ABD'li Üç Senatör Suudi Arabistan'a Füze Satisini Engellemek Için Tasari Sundu

ABD'de Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul, Vermont Senatörü Demokrat Bernie Sanders ve Utah Senatörü Cumhuriyetçi Mike Lee, Suudi Arabistan'a onaylanan silahlarin satisini engellemek üzere Senato'ya ortak karar tasarisi sundu.

ABD Disisleri Bakanliginin yakin zaman önce onay verdigi uçaklar için füze firlatma raylari ve füze mühimmatinin satisina yönelik Kongreden yeni bir adim geldi.

Senatör Paul, Sanders ve Lee'nin ortak olarak sundugu tasarida, "Suudi Arabistan'a asagidaki silah satislari yasaktir: Silah Ihracat Kontrol Yasasi kapsaminda Kongreye sunulan 20-11 Nolu Iletimde belirtilen ve 15 Kasim 2021'de Kongre kayitlarina eklenen savunma malzemeleri: 280 adet AIM-120C-7C Gelismis Orta Menzilli Hava-Hava Füzeleri (AMRAAM), 596 adet LAU-128 Füze Firlatma Raylari, konteynerler, silah destek ekipmani, yedek ve bakim parçalari, ABD hükümeti veya sirketlerinin mühendislik, teknik ve lojistik destekleri ile ilgili elemanlar." ifadelerine ter verildi.

ABD Disisleri Bakanligi, Suudi Arabistan'a söz konusu silahlarin satisina onay verdigini açiklamisti.

Disisleri açiklamasinda bu mühimmatin satis bedelinin 650 milyon dolar degerinde oldugu ve bu füzelerin Suudi Arabistan'in F-15 ve Eurofighter Typhoon savas uçaklari için verilecegi kaydedilmisti.

ABD Kongresinin 30 is günü içinde Bakanligin kararina itiraz etmemesi durumunda, yönetim satisin yapilmasina onay verilen ülke ile satis paketinin içerigi için görüsmelere basliyor.

Söz konusu 30 is günü henüz dolmadigi için bu karar tasarisi Disisleri Bakanliginin satis kararini durdurmus olacak.

Kaynak: AA