Suudi Arabistan Ile Umman Arasinda Ilk Dogrudan Kara Yolu Baglantisi Açildi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman ile Umman Sultani Bin Tarik, Muskat'ta bölgesel gelismeler ve çesitli alanlarda is birligini görüstü.

Suudi Arabistan ile Umman arasinda 725 kilometre uzunlugundaki ilk dogrudan kara baglanti yolu açildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Körfez turu kapsaminda ziyaret ettigi Umman'da Sultan Heysem bin Tarik ile bir araya geldi.

Baskent Muskat'taki El-Alem Sarayi'nda gerçeklesen görüsmede, bölgesel ve uluslararasi gelismelerin yani sira ikili iliskiler ve çesitli alanlarda is birligini gelistirme yollari ele alindi. Umman Yatirim Otoritesi ile Suudi Arabistan'dan bir grup özel sirket arasinda da 30 milyar dolar degerinde 14 mutabakat zapti imzalandigi kaydedildi.

Görüsme sonrasi iki ülke makamlarinin yayimladigi ortak yazili açiklamada, Suudi Arabistan ile Umman arasindaki tedarik zincirlerinin sorunsuz hareket kabiliyetine ve entegrasyonuna katkida bulunacak 725 kilometrelik ilk kara baglanti yolunun açilmasindan memnuniyet duyuldugu ifade edildi.

Açiklamada, iki taraf da ekonomik olarak bu is birliginin sürdürülmesi ve tüm katilimci ülkelerin OPEC Plus Anlasmasi'na uymasinin gerekliligine vurgu yaparken, Suudi Arabistan Kamu Yatirim Fonu'nun Umman'a 5 milyar dolar yatirim yapma hedefinin Umman tarafindan memnuniyetle karsilandigi kaydedildi.

Filistin-Israil meselesinde kapsamli bir çözüme varmanin ve 1967 sinirlarinda baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz bir Filistin devletinin kurulmasinin önemine isaret edilen açiklamada, Yemen krizine siyasi çözüm bulma çabalarini sürdürme ve Lübnan'in krizlerini asarak bölgenin güvenlik ve istikrarini bozacak hiçbir eylem için bir çikis noktasi olmamasi noktasinda kapsamli reformlar yapilmasi konusunda görüs birligi içinde bulunuldugu bildirildi.

Açiklamada ayrica Afganistan'da teröristler ve asirilik yanlilari için güvenli alana izin verilmemesi ve insani yardimlari desteklemenin önemli oldugu ifade edilirken, Umman'in müttefiki Iran ile ilgili olarak ise taraflar, iyi komsuluk ilkelerini teyit edecek ve bölgeyi istikrarsizlastirici faaliyetlerden kaçinacak sekilde nükleer ve füze konularinda ciddi ve etkili bir is birliginin ehemmiyetine dikkati çekti.
Kaynak: AA